«El problema de Catalunya és un problema de dignitat democràtica. I l'única solució passa per demanar a la ciutadania què vol». Així és com el primer conseller de relacions internacionals de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, explica la problemàtica entre Catalunya i l'estat espanyola a l'exterior. Ho parafrasejava en la taula rodona d'ahir a Igualada organitzada per Òmnium Anoia.

El cap de llista de Junts pel Sí en les últimes eleccions va reunir prop de dos centenars de persones en una xerrada en què explicava com es veu el conflicte català a Europa i com s'actua des del Govern de la Generalitat: «nosaltres narrem els fets des del punt de vista del Govern català, enfrontats al relat oficial que prové de l'Estat». En aquest sentit, assegurava que, encara que la posició oficial des d'Europa és la no-intervenció, «ningú diu que no puguem votar. Perquè ni políticament ni legalment ni jurídicament és possible. Fins i tot, dins de l'Estat t'ho reconeixen en privat, és mentida que sigui il·legal, si es volgués seria possible un referèndum dins del marc actual».

No és cap novetat que des del govern espanyol la posició és contrària a la votació catalana. Malgrat això, segons el conseller Romeva, a Europa consideren molt possible la realització d'un referèndum vinculant que tindria conseqüències més enllà del territori espanyol. «Els inversors saben que és molt possible que se celebri, i per això el preveuen a l'hora de plantejar els seus plans estratègics. Estan a l'expectativa del resultat», continua dient.

A Catalunya, Romeva demanava a l'audiència igualadina la paciència, la determinació i la convicció per seguir endavant, perquè, expressava, «la negociació serà dura i estem entrant en l'etapa més complicada. L'Estat farà que el problema desaparegui per altres mitjans que no són un referèndum democràtic».

Un dels dubtes que va fer saber l'audiència al conseller és fins a quin punt és possible el reconeixement per part dels altres estats. «N'hi ha que els agrada més la idea i d'altres que no, però no n'hi ha cap que negarà la voluntat d'una votació democràtica», segons el conseller.

D'altra banda, també va afegir que hi ha interlocutors europeus que creuen que el problema d'encaix és un tema transitori, sorgit arran de la crisi econòmica i una visió del món egocèntrica. «Però el problema neix des de molt abans. I se sorprenen de saber que la voluntat de Catalunya és constituir-se com a nou Estat però obert al món», sentenciava.