Nou incident en un vehicle de l'empresa Hispano Igualadina, del grup Monbus, que ofereix el servei de transport públic de viatgers de les capitals de l'Anoia i del Bages a Barcelona.

Un incendi va deixar totalment calcinat un autobús al Bruc, la Generalitat va respondre ràpidament obrint un nou expedient sancionador a la companyia i usuaris de la línia de Manresa a Barcelona van fer córrer ahir el seu neguit davant un sinistre que s'afegeix a múltiples incidències i que va generar intranquil·litat i desconfiança.

L'autocar de la Hispano Igualadina va quedar pràcticament reduït a cendres dissabte al matí al centre del Bruc, a la comarca de l'Anoia. L'incendi es va declarar cap a les 7 del matí a la part posterior del vehicle, que en aquell moment es trobava al carrer Bruc del Mig del municipi, en ple centre de la població.

L'autobús estava cobrint la ruta Barcelona-Igualada. Afortunadament, segons els Bombers, tots els ocupants de l'autocar van poder sortir del vehicle sans i estalvis abans que les flames calcinessin totalment l'autobús. Tampoc no es va haver de desallotjar cap veí.Reacció de la Generalitat

Amb posterioritat, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, titular de la línia com ho és també de la línia Manresa-Barcelona, ha comunitat l'obertura d'un expedient sancionador a la companyia per l'incendi.

En un comunicat, el Govern de la Generalitat ha lamentat els fets, que ha qualificat de «greus i inadmissibles», i ha afirmat que l'empresa ja està sotmesa a una auditoria externa per fer un se-guiment exhaustiu del servei, que acumula queixes dels usuaris.

«S'està inspeccionant tots els vehicles i s'està fent un control del compliment dels horaris i de l'estat de les parades», ha explicat la Conselleria, i preveu que l'auditoria es tanqui després de l'estiu, i determinarà si s'ha de revisar la concessió.

Pel que fa a la línia entre Manresa i Barcelona, el departament de Territori i Sostenibilitat ha obert un expedient informatiu a l'empresa Hispano Igualadina pels retards i incidències que s'havien produït dies després que el 17 de desembre passat s'estrenés com a concessionària del servei.

Pel que fa a la línia Igualada-Barcelona, la Generalitat va anunciar que multaria amb 20.000 euros l'empresa mitjançant una quinzena d'expedients sancionadors.

Segons la Generalitat, l'anàlisi del material mòbil realitzat mostrava quatre casos en què es van observar irregularitats que van derivar en l'obertura de quatre expedients sancionadors a la companyia.

Reclamacions

Pel que fa a la prestació de servei, es va constatar que més del 70% de les reclamacions tenien a veure amb l'incompliment d'horaris, més que amb problemes de capacitat. Així, les deficiències detectades al corredor no venien tant per una oferta insuficient, sinó per una gestió millorable.

En aquest sentit, el departament de Territori i Sostenibilitat va obrir 11 expedients sancionadors relacionats amb deficiències en la prestació del servei i canvis d'horaris sense previ avís, per exigir responsabilitats a la com- panyia.

En total, tots els expedients sancionadors sumaven una sanció aproximada d'entre 18.000 i 20.000 euros. Cal esperar com es tanquen la resta.