L'alcalde de Calaf, Jordi Badia, va presentar la seva dimissió en el plenari de divendres al Consorci per a la promoció econòmica de l'Alta Anoia, format per els municipis de la zona.

L'expresident volia tancar l'ens supramunicipal i eixugar-ne el deute de 260.000 euros que, assegura, arrossega l'entitat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona.

La majoria dels municipis i les empreses que formen l'organisme, però, durant la votació van oposar-se al projecte que acabaria amb la desaparició de la institució.

Per això, Badia va decidir abandonar el càrrec de president. «Em vaig presentar fa un any i mig com a president del Consorci amb la intenció de tancar-lo, perquè el considero una font de malbaratament de recursos públics, ja que ja hi ha la Mancomunitat de l'Alta Segarra com a organisme supramunicipal», declara Badia.

Tancar el Consorci

Segons expresident, tancar el Consorci i, en canvi, apostar per la Mancomunitat, té sentit perquè «la Mancomunitat té més competències, no genera despeses d'estructura ni de personal, perquè està situada dins de l'edifici de l'Ajuntament, i a més té capacitat recaptatòria de taxes i impostos, a diferència del Consorci».

Per tot això, Badia considera que les funcions de promoció de l'activitat econòmica podria assumir-les la Mancomunitat gua-nyant, pel camí, el cost de funcionament del primer organisme.

Un deute qüestionat

Malgrat les argumentacions de Badia, el qual qüestiona la viabilitat econòmica de la institució, Joan Caballol, expresident del Consorci i cap de l'oposició a l'Ajuntament de Calaf, assegura que «el deute no existeix perquè la petició del banc que el reclama va decaure». «El deute hi és. El que passa és que el fusionar-se l'entitat bancària va passar un temps que no el van reclamar», contraposa Badia Així doncs, la versió sobre els comptes de l'entitat és contraposada entre els dos polítics.

De totes maneres, el Consorci està inscrit dins de l'Ajuntament de Calaf, al ser el consistori més gran dels que formen l'ens, i, per tant, significa que qualsevol deute o falta pressupostària corre a càrrec del govern municipal. «No volem assumir un deute que no hem generat», conclou Badia.

Sigui com sigui, l'alcalde de Calaf no va aconseguir convèncer els municipis i les empreses, que van guanyar la majoria al oposar-se al projecte de tancament. «La Mancomunitat i el Consorci són complementaris amb una funció específica cada un», diu Caballol, el qual exposa que la funció de la Mancomunitat es donar serveis als diferents municipis i, en canvi, el Consorci es dedica a la promoció del territori. Amb tot, ara per ara, les dues institucions continuaran actives.