L'Ajuntament d'Igualada està estudiant presentar una querella criminal per la via penal contra la companyia d'autocars Monbus Hispano Igualadina, que té la concessió de la línia Igualada-Barcelona. Segons ha explicat a l'ACN el regidor de Qualitat Urbana, Jordi Pont, la "gota que ha fet vessar el got" ha estat l'incendi d'un autocar dissabte passat a l'alçada del Bruc. Segons Pont, el consistori no té potestat per actuar per la via administrativa ni civil i, per això, s'estan plantejant explorar la via penal. La querella se centraria en el fet que la companyia "posa en perill" la seguretat dels usuaris i Pont ha explicat que, a banda de l'incendi, també s'han detectat altres situacions com cinturons de seguretat que no funcionen o vehicles que s'avarien i s'ha de fer un traspàs dels viatgers "amb unes condicions que no són les idònies".

El dissabte 27 de maig es va cremar totalment un autocar a l'alçada del Bruc de l'empresa Monbus Hispano Igualadina que estava realitzant el trajecte de la línia que comunica Igualada amb Barcelona. L'incident no va causar cap ferit, ja que es van poder desallotjar els viatgers a temps però el Departament de Territori i Sostenibilitat va anunciar que obriria un expedient sancionador a la companyia perquè es tractava d'uns fets "greus" i "inadmissibles". De fet, la Generalitat ja va encarregar una auditoria externa per fer un seguiment intensiu d'aquest servei, que acumula nombroses queixes dels usuaris. Està previst que l'auditoria estigui llesta després de l'estiu.

Arran d'aquest incident, l'Ajuntament d'Igualada ha anunciat que està estudiant la possibilitat d'interposar una querella criminal contra Monbus Hispano Igualadina per "posar en risc" la seguretat dels usuaris. La intenció de l'equip de govern (CiU) és aconseguir el màxim consens possible de la resta de forces polítiques del consistori i, segons ha apuntat el regidor Jordi Pont, la decisió es prendrà "en els propers dies, un cop tots els grups s'ho hagin estudiat". Pont ha expressat que la via penal és "molt contundent" però considera que el servei d'autocar al corredor Igualada-Barcelona "ha de funcionar bé".

De fet, segons ha relatat Pont, l'única via per la qual pot actuar l'Ajuntament d'Igualada contra l'empresa és la penal, ja que "no tenim potestat per actuar ni per la via administrativa ni per la civil". Segons ha explicat, posar una demanda per la via administrativa ha d'anar lligada a un incompliment de la concessió del servei i això "només pot exercir-ho la Generalitat perquè és qui té la concessió". Pel que fa a una possible demanda per la via civil, Pont ha detallat que aquesta ha d'anar lligada a un perjudici econòmic i, segons ell, "tampoc és el cas".

En tot cas, el regidor de Qualitat Urbana ha deixat clar que aquesta querella criminal aniria en paral·lel a la feina d'auditoria de l'empresa que està realitzant la Generalitat. Pont també ha volgut aclarir que "l'únic ens que pot retirar la concessió és la Generalitat", tot i que ha admès que no és una "feina fàcil".

Monbus Hispano Igualadina té la concessió del servei fins l'any 2028. La Generalitat ja va multar el passat mes de desembre la companyia amb 20.000 euros per deficiències en la línia i acumula múltiples queixes dels usuaris. El corredor d'Igualada-Barcelona que opera Hispano Igualadina (del grup Monbus) no és l'únic que acumula queixes, ja que també hi ha reiterades denuncies pel servei que presta la companyia a ciutats com Manresa o Vilafranca del Penedès.