El director del Consell Català de l'Esport, Antoni Reig, i el subdirector general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, van presentar ahir a Igualada el programa Fitjove. Un projecte impulsat per la Generalitat amb l'objectiu de promoure l'exercici físic adreçat a adolescents de quart d'ESO com a estratègia de prevenció del consum de drogues i en el qual s'ha inclòs la capital de l'Anoia.

És un programa de promoció d'exercici físic adreçat a adolescents (15 i 16 anys), de centres educatius públics i concertats, que es porta a terme en instal·lacions d'alguns barris de la comunitat d'especial vulnerabilitat. L'objectiu de la iniciativa és la promoció de la pràctica regular d'activitats fisicoesportives en aquestes edats, i en especial en el col·lectiu de noies, com a estratègia d'ocupació de l'espai de lleure i de prevenció del consum de drogues.

A la capital anoienca el centre esportiu escollit per fer-hi l'activitat és Infinit Igualada, i els centres educatius beneficiaris són l'institut Pere Vives i Vich, l'institut Joan Mercader i l'escola Anoia.

El projecte consta d'una primera fase escolar en horari lectiu, en què l'alumnat fa una sortida didàctica al centre esportiu municipal del barri per conèixer una instal·lació esportiva de fitness (activitats, espais, maquinari, etc.), seguida d'una segona fase en la qual els joves que ho vulguin fan dues tardes a la setmana activitats dirigides en el centre esportiu -becades per la Generalitat- i una sortida al mes opcional d'esport urbà. Al mateix temps, es du a terme la formació dels tècnics esportius i dels professors d'educació física implicats en el programa.

La finalitat és crear una oferta atractiva d'exercici físic, bàsicament condicionament físic, o fitness, com a opció saludable d'ocupació del temps d'oci, per a adolescents que poden tenir més dificultats per accedir-hi i, per tant, poden estar exposats a factors de risc d'exclusió social.

En paral·lel, es vol acompanyar els nois i noies en el pas de l'esport escolar a l'esport comunitari i fomentar la participació dels que no practiquen esport escolar amb regularitat.

En la presentació es va detallar que es registra una primera franja d'abandonament de la pràctica esportiva en el pas de 6è de primària a primer d'ESO, i un segon moment, en el salt de l'ensenyament obligatori al batxillerat, que s'intenta minvar amb la implantació del Fitjove.

En el curs passat, a Igualada van participar 208 alumnes en la fase inicial i 15 en la de continuïtat, mentre que aquest any són 250 en la primera fase inicial i 30 en la segona. Antoni Reig va destacar que amb programes com aquest s'atén «una població adolescent vulnerable i amb pocs recursos econòmics».