L'hospital públic Sant Joan de Déu de Martorell acollirà, a partir d'aquesta tardor, la casa dels parts, un nou espai amb les condicions de confort i calidesa d'una llar. D'aquesta manera, les mares que ho desitgin i tinguin les condicions mèdiques per fer-ho podran tenir un part natural en un entorn acollidor. El servei, impulsat per la Generalitat, serà pioner a Catalunya i començarà a implantar-se en sis hospitals catalans, entre els quals s'inclou, també, l'Hospital d'Igualada, el Germans Trias i Pujol, la Vall d'Hebron, el Joan XIII de Tarragona i el Sant Pau de l'Hospitalet. Manuel Álvarez, Montse Batlle i Ramon Ros són els responsables de tirar-ho endavant a l'Hospital de Martorell.

Per què l'Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell aposta per la casa de parts?

Manuel Álvarez: els últims anys hi ha hagut un canvi de mentalitat que ha provocat que les famílies vulguin participar cada vegada més en el procés de l'embaràs i del part.

Montse Batlle: ara, les dones tenen més informació, saben que el part és el seu procés fisiològic i volen que es tingui en compte la seva veu. Ens diuen: «aquest és el meu procés, no el de l'hospital. La feina de l'equip mèdic és ajudar-me a fer-lo realitat».

En què consisteix exactament la casa de parts?

Álvarez: serà un espai amable per parir de manera natural, sense medicalització. Ara bé, on les dones tindran totes les eines que garanteixin la màxima seguretat per a ella i el seu nadó. En altres països d'Europa, com la Gran Bretanya, el percentatge de parts naturals és molt més elevat que aquí. Amb la casa de parts aquí a Martorell, comptem que un centenar de parteres gaudiran d'aquest servei.

Així doncs, el nombre de dones que demanen parts naturals ha pujat els últims anys?

Ramon Ros: segons estimacions del departament de Salut de la Generalitat, fa 10 anys, el percentatge de dones que ho demanaven rondava el 5%. Ara es troba entorn del 12%, per tant hi ha hagut un lleuger augment, sí. Hem de tenir en compte, però, que del percentatge de dones que ho demanen, no totes poden parir de forma natural, perquè existeixen riscos que ho impedeixen.

Ara mateix, una dona de Martorell pot parir de manera natural?

Batlle: sí, es pot fer, però les infraestructures són les que són. Amb la casa de parts es tracta d'oferir-los la sensació que no són dins d'una àrea quirúrgica.

Si el part és un procés fisiològic natural, per què s'ha medicalitzat tant?.

Ros: el part es va medicalitzar a la meitat del segle XX, amb els avenços mèdics i la universalització de la seguretat social. És aleshores que les dones van abandonar les cases per venir a parir als hospitals. Gràcies a això, es van aconseguir uns bons resultats perinatals: una baixa mortalitat i pocs problemes mèdics per a la mare o el nadó.

Álvarez: de fet, el que marca l'esperança de vida d'un país és la mortalitat de dones i infants durant i poc després del part. Segons les estadístiques, a Catalunya vivim 20 anys més que en diferents països del món. Això significa que, a diferència d'altres llocs, la gran majoria dels infants no es moren la primera setmana de vida. Per tant, l'hospitalització i la medicalització dels parts és un avanç brutal en la disminució de la mortalitat dels nadons i de les mares.

Batlle: avui dia, hi ha factors de risc o de dolor que fan que els parts es medicalitzin. Ara hi haurà la possibilitat de fer-ho de manera natural, però només en els casos que el risc sigui baix: hi ha uns barems mèdics que marquen si és òptim o no gaudir de la casa de parts.

Igual que Martorell, la Vall d'Hebron i el Trias i Pujol també estan desenvolupant el projecte. Podeu oferir la mateixa seguretat que els hospitals d'alt nivell?

Álvarez: sí, i tant! És molt important que aquest servei es posi en marxa als hospitals comarcals i no només en els d'alt nivell, perquè això demostra que la casa de parts pot ser un servei universal per a tothom, amb la mateixa seguretat.