Un total de 55 globus aerostàtics procedents d'arreu del món es van enlairar aquest dijous, a primera hora del matí des del nou camp de vol d'Igualada -un espai verd de 25.000 metre quadrats- per participar en la primera prova competitiva de la 21a edició de l'European Balloon Festival (EBF). Pilots provinents del Japó, Israel, Anglaterra i Holanda, entre altres països, participen fins diumenge en la nova edició del festival, que tindrà com a plat fort el Night Glow Piromusical, l'encesa de globus nocturna. El toc de color d'aquesta edició l'aporten els globus amb formes especials: un lleó, dos pingüins i el personatge del Minion.

Un dels pilots que participa per primer cop al festival és el japonès Yudai Fujita, campió del món l'any 2014 al campionat de globus aerostàtics que es va celebrar al Brasil. Fujita s'ha mostrat molt content de participar al certamen d'Igualada i ha dit que li agrada molt l'estil dels pilots catalans. També ha afegit que hi ha «molts bons llocs per visitar» i creu que el certamen té molta qualitat.

D'altra banda, la pilot igualadina Neus Lladó ha relatat que volar en un festival d'aquestes característiques té les seves peculiaritats pel fet que s'enlairen molts globus al mateix temps. Per a Lladó, les condicions idònies per volar és que hi hagi una mica de vent i començar el vol ben d'hora al matí.

Com és habitual, els pilots participen en els sis vols de competició. Entre les proves que hauran de superar hi ha la de la Llebre -en què els globus hauran de perseguir un globus llebre- o la Meta del Jutge -en què els participants han d'apropar-se el màxim possible a una diana.

Un dels actes populars serà el Vol de Ciutat, que per tercer any consecutiu tindrà lloc el divendres al matí i consistirà en un enlairament simultani d'una vintena de globus des de diferents punts del centre d'Igualada.

El nou camp de vol, aquesta pista verda, la graderia que s'hi ha instal·lat, era una de les reclamacions que tenien els pilots i els organitzadors de la prova. Els globus necessiten un espai amb herba per poder desplegar les teles i evitar que es facin malbé. El batlle d'Igualada, Marc Castells, va explicar ahir que aquesta aposta pel camp de vol ha provocat que «enguany tinguem més pilots que mai», i va aclarir que aquest espai es farà servir durant l'any per a activitats esportives i culturals.