El conseller de Territori i Sostenibilitat del Generalitat, Josep Rull, va anunciar ahir al vespre, en el marc del sopar de la Unió Empresarial de l'Anoia, a Igualada, l'impuls d'un Pla director urbanístic (PDU) d'activitat econòmica de la Conca d'Òdena, recollint així la demanda dels ajuntaments de la comarca. L'acord per iniciar la redacció d'aquest PDU es veurà, previsiblement, a la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya (CPTUC) que se celebrarà el proper 28 de juliol, segons va explicar ahir la conselleria de Territori en un comunicat.

Rull, que es va reunir ahir amb alcaldes de la Conca d'Òdena, va fer l'anunci després de rebre la petició per escrit de mans de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells; de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte; de Santa Margarida de Montbui, Teodoro Romero; d'Òdena, Francisco Guisado; de la Pobla de Claramunt, Santi Broch, i de Jorba, David Sánchez.

Amb la voluntat de continuar desenvolupant les actuals activitats econòmiques, el Pla Director Urbanístic (PDU) de la Conca d'Òdena, aprovat l'any 2008, ja preveia diverses actuacions supramunicipals. No obstant això, la regulació d'aquestes actuacions no es va poder concretar atesa la limitació de facultats que la legislació urbanística atorgava en aquell moment als PDU.

Per això es va fer a través de directrius que no permetien actuacions immediates i que caldria concretar a través de les figures de planejament urbanístic municipal.

És des del 2012 que els PDU poden classificar i qualificar sòl, delimitar i ordenar sectors supramunicipals i possibilitar-ne l'execució directa.

Nou sòl industrial

El conseller Rull va anunciar la propera redacció d'un nou PDU d'abast supramunicipal que classificarà i ordenarà diversos sectors per acollir activitats econòmiques: un de més de 300 hectàrees, al nord d'Igualada, que permetrà disposar de parcel·les de grans dimensions, i un altre de sector discontinu, que en total abasta un àmbit de 43 hectàrees, a l'oest d'aquesta ciutat. Aquests darrers sectors podrien acollir els adobers actualment instal·lats al barri del Rec d'Igualada.

L'impuls a aquest nou pla director comportarà la necessitat de modificar el PDU de la Conca d'Òdena del 2008 i de replantejar el PDU del Parc d'innovació del cuir i la marroquineria d'Igualada-Jorba, aprovat inicialment, per integrar-lo en el nou document.

A més d'ordenar aquests sectors, el nou PDU establirà determinacions per al desenvolupament urbanístic sostenible, la mobilitat de les persones i les mercaderies, el transport públic, la protecció del paisatge i el manteniment dels valors culturals i històrics de la Conca d'Òdena.