El castell de Sant Martí de Tous s'ha tornat a presentar en públic aquest cap de setmana. Més de 500 persones van visitar ahir una de les joies del patrimoni medieval català per redescobrir-lo abans que iniciï una nova etapa com a espai per a celebracions i esdeveniments d'empresa.

Durant tot el matí es van fer visites en grups de 50 persones. El gerent d'Espai Gastronomia, Carles Carol, l'empresa que en fa la gestió, es va mostrar sorprès per l'interès que va despertar la proposta de jornada de portes obertes, i «il·lusionat per la gran resposta tant de touencs com del conjunt d'anoiencs». «Fa temps que portem també ca n'Alzina i can Macià, dues masies singulars de la comarca. Ara, amb la incorporació del castell de Tous, es referma la nostra aposta pel patrimoni històric català, que mirem de preservar i posar a disposició de tothom», va explicar Carol.

El castell està considerat Bé Cultural d'Interès Nacional pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i se'n té constància documental des de l'any 960. De fet, és un dels bressols de la història de Catalunya.

La comarca de l'Anoia va ser durant molts anys terra de frontera. A cavall entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova, s'hi van construir castells i fortificacions per defensar-se dels sarraïns. Actualment, de totes aquelles construccions medievals se'n conserven dempeus tan sols una trentena. I, d'aquesta trentena, el castell de Sant Martí de Tous és una de les joies que millor ha sobreviscut al pas del temps, ja que els diversos propietaris que ha anat tenint al llarg dels segles hi han viscut ininterrompudament.

L'any 880, Guifré el Pelós va conquerir el lloc de Tous i l'any 960 Borrell I, comte de Barcelona i Osona, va donar el castell a l'Església de Vic. El poble de Tous va néixer i créixer a redós d'aquesta fortificació. El segle XIV, els Tous van ser una de les famílies nobles més rellevants del país, fins al punt que hi ha documentada l'existència d'Alfons de Tous, prevere de la parròquia del Pi de Barcelona, diputat eclesiàstic i conseller del rei Martí de l'any 1396 al 1413, que va arribar a ser president de la Generalitat de Catalu-nya, bisbe d'Elna el 1409 i de Vic entre el 1410 i el 1421.

La visita al castell va permetre descobrir-hi veritables obres d'art de la història de Catalunya, com l'habitació noble, on es conserva un llit policromat del segle XVIII, que s'hauria mantingut intacte durant les successives guerres perquè, sistemàticament, hauria estat l'estança escollida pel capatàs de torn per passar-hi la nit. La capella, el celler, els finestrals gòtics i la torre quadrada emmerletada són altres elements arquitectònics que es van poder gaudir durant la visita.

Entre altres fets, es té constància que el 1585, a causa del casament a Saragossa d'una filla, el rei Felip II la va acompanyar a Barcelona per embarcar cap a Itàlia. I tant a l'anada com a la tornada va passar per Tous i hi va fer nit.