La provisionalitat marca la diferència urbanística. En una mateixa zona d'Olesa de Montserrat que està pendent d'urbanitzar definitivament, la Generalitat ha autoritzat que hi hagi un centre de culte musulmà i ha prohibit una ampliació d'una residència que ja està oberta de fa anys. L'Ajuntament d'Olesa va haver de sortir al pas ahir de les crítiques que rebia de veïns del poble. La diferència entre una decisió i l'altra és difícil d'entendre si no es té un coneixement de quines són les decisions urbanístiques, qui les pren i per què es prenen. Les xarxes socials i una sensació esbiaixada que l'administració afavoreix més determinats grups d'immigrants que la població autòctona hi ha fet la resta. L'Ajuntament s'ha decidit a explicar el cas per aclarir dubtes a la població.

La residència de Sant Agustí es troba a la zona de la carretera de les Carpes, allunyada del nucli de població. És un establiment de 25 places per a gent gran, que ocupa el que en el seu dia havia estat una popular discoteca, Volumen's. La residència, de caràcter privat, fa temps que va demanar poder fer unes obres d'ampliació per poder oferir 9 places més, però tot i tenir l'informe favorable de l'Ajuntament ha topat amb la negativa de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat. I sense aquest permís, l'Ajuntament no pot emetre l'autorització per fer-hi les obres.

No és un tema que vagi quedar tancat i arxivat. L'Ajuntament d'Olesa, segons assegura l'equip de govern actual, va fer informes favorables a l'ampliació de la residència des de l'inici i, davant la negativa de la Generalitat, al·legacions a la decisió de la Comissió d'Urbanisme. Però la decisió tècnica ha estat inamovible des de l'any 2010 i el Govern català no ha autoritzat, fins ara, aquesta ampliació a la planta baixa de l'equipament residencial.

En canvi, el que sí que s'ha mogut en els darrers dies és l'atorgament d'un permís d'obres per fer una mesquita a Olesa. A la vora de la residència, en una peça de terreny de la mateixa qualificació, hi ha una nau industrial sense ús i, aquí, un grup de musulmans han demanat de fer-hi una mesquita. En aquest cas es tracta d'una activitat provisional, condicionada a l'evolució urbanística que pugui tenir. La comparació entre un cas i l'altre s'ha escampat per Olesa a través de grups de WhatsApp i per Facebook i Twitter.

En una nota feta pública ahir a la tarda, l'equip de govern explica que la mesquita i la residència es troben en uns terrenys no urbanitzables i que la normativa estableix que es pot atorgar permís d'obres en casos d'una activitat provisional. Aquesta seria la diferència fonamental entre el projecte de la residència, que vol mantenir l'activitat i l'espai modificat de manera permanent.

Diu l'Ajuntament que la comunitat islàmica de la població va demanar ubicar un centre de culte al costat de la residència el 2013. I afegeix que «aquest sector és terreny urbanitzable, pendent de desenvolupar pels propietaris des de l'aprovació del Pla General l'any 1993, i per tant, en no ser sòl urbà, només s'hi poden autoritzar usos i obres de caràcter provisional».

El serveis tècnics de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, segons assegura el govern olesà, «sempre han informat favorablement sobre el projecte d'ampliació del nombre de places de la residència i han traslladat la petició a la Comissió Territorial d'Urbanisme. Per aquest motiu, quan la Generalitat va emetre el seu informe desfavorable, es va presentar recurs d'alçada, aportant documentació tècnica i jurídica que donava suport a la viabilitat del projecte. La resposta als recursos, però, sempre ha estat negativa».