La Diputació de Barcelona ha elaborat un model de conveni per poder desenvolupar un nou projecte intermunicipal: el Parc Rural de Montserrat. Alcaldes, alcaldesses i tècnics representants de la dotzena d'ajuntaments que formen part del projecte i també de la Diputació de Barcelona es van reunir a mitjan d'aquesta setmana a Olesa per tal d'avançar en un projecte que pretén recuperar i reimpulsar la zona agrícola de l'entorn de Montserrat que doni valor a l'agricultura, els espais forestals, la ramaderia, el turisme i les activitats culturals de la zona. Formen part del projecte del Parc Rural de Montserrat els municipis d'Olesa de Montserrat, Abrera, Castellolí, Collbató, el Bruc, els Hostalets de Pierola, Esparreguera, Marganell, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses i Viladecavalls.

El parc Rural de Montserrat és un projecte que ja es va intentar tirar endavant, sense èxit, l'any 2004, i que fa aproximadament un any i mig va tornar a començar a caminar. Entre les seves apostes inclou la de crear la marca Montserrat, vinculada a productes de qualitat produïts a la zona. Per fer-ho possible, però, cal que administracions, propietaris, pagesos i associacions de productors vagin tots a l'una.

El Parc Rural es planteja com una eina de gestió, que sigui un instrument de tots els actors implicats. Entre les funcions que pot acomplir hi ha, per exemple, assessorar els productors o introduir elements de qualitat.