L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha finalitzat els treballs per resoldre els problemes de sorolls i olors provinents de la depuradora de Vallbona d'Anoia, que havien provocat queixes veïnals. Els treballs han consistit en la substitució dels difusors d'aire a les dues línies de tractament; la substitució de les bufants per equips basats en levitació electromagnètica que ofereixen un nivell mínim d'emissions acústiques; la millora de l'aïllament de l'edifici de bufants amb la instal·lació de portes insonoritzades; i l'aïllament de les canonades de distribució d'aire, segons han explicat fonts de l'ACA. També s'ha substituït el programari de control de l'aeració i s'han fet canvis en el procés que també han contribuït a la reducció de les olors.

Els tècnics de l'ACA consideren que el problema està resolt amb aquesta intervenció. En un comunicat expliquen que l'increment de l'activitat industrial en aquesta zona de l'Anoia com a símptoma de la recuperació econòmica va provocar un increment de les necessitats d'aire per assolir una cor-recta qualitat de l'aigua tractada. Aquest augment d'aire i alguns canvis en l'entorn de l'EDAR van propiciar que l'increment de soroll fos perceptible des de la població de Capellades. Les millores descrites han adequat les instal·lacions a la demanda actual sense afectar negativament el seu entorn.

La planta de Vallbona d'Anoia es va posar en servei el 2008 i saneja les aigües residuals de Vallbona d'Anoia, Capellades, la Pobla de Claramunt i la Torre de Claramunt. Té capacitat per tractar 7.592 m3/dia, equivalent a una població de 45.552 habitants. L'aigua sanejada es retorna al riu Anoia, i es contribueix a la seva millora mediambiental.

La instal·lació està situada a tocar del terme municipal de Capellades, i els veïns de la zona més propera feia mesos que es queixaven de sorolls i pudors. L'Ajuntament del municipi va transmetre les queixes a l'ACA, que va detectar aquests problemes. En una primera intervenció, ja es van poder reduir els sorolls que generava la instal·lació.