Dos incidents en sis dies a Olesa de Montserrat. El col·lector de salmorres, molt problemàtic pel trencament i vessament de la canonada, ha tingut dos incidents els darrers dies. Aquest problema ja és tan regular, malauradament, que els consistoris només se'n lamenten sabedors que no hi ha altra solució que renovar la canonada, projecte que s'hauria de tramitar en els propers mesos. La infraestructura, que permet que moltes de les aigües residuals i amb un alt contingut en sals procedents de les mines de Sallent-Balsareny i de la conca de Súria i Cardona, es troba en un estat crític des de fa anys. Els tècnics i polítics, que ja saben que no podran evitar els trencaments, ja presten més atenció a intentar que el mal per contaminació sigui el mínim possible. En aquests casos, sembla que s'ha pogut evitar que les aigües contaminades arribin al riu.

El darrer vessament del col·lector va tenir lloc dimarts. El penúltim s'havia detectat dijous de la setmana passada. El primer va ser a l'alçada del punt quilomètric número 3 de la C-55, al paratge dels Plaus, i el d'ahir al punt quilomètric 6, just al costat del Mas de les Aigües. El trencament no va afectar la qualitat de l'aigua de boca dels olesans, segons informaven ahir fonts de l'Ajuntament d'Olesa.

Responsables del departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat han explicat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va detectar una baixada de pressió al col·lector diumenge i ahir al matí es va localitzar una petita fuita al terme d'Olesa. En aquest cas, les salmorres van afectar pocs metres de vegetació. Tot i així, ahir al matí, l'ACA va fer que s'aturessin les aportacions a través del col·lector i va donar avís de la incidència al centre superior de coordinació i informació de l'estructura de protecció civil de Catalunya (CECAT) .

Tècnics de la inspecció de l'ACA es van desplaçar ahir a Olesa per veure el problema i prendre les mesures pertinents per no fer més gran la contaminació i per reparar la canonada. El col·lector de salmorres és una conducció d'un centenar de quilòmetres que trasllada aquest residu des de la conca potàssica bagenca fins al mar. És una instal·lació vital per poder fer el tractament posterior per agafar aigua de boca en molt millors condicions. A Abrera, a part del col·lector, també es va haver de construir una planta amb una altíssima inversió per tal de reduir la conductivitat de l'aigua i poder-la potabilitzar.

La nova fuita s'afegeix a la llarga llista d'episodis de vessaments que acumula aquesta infraestructura, l'anterior, dijous passat. Aleshores, l'incident es va registrar a menys de sis metres de distància del lloc on _el 3 d'agost de l'any passat- ja hi va haver un altre vessament. El trencament va afectar la mateixa esplanada en desús amb presència de canyissar i diverses plantes herbàcies que l'agost passat, tal com va informar el departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.

De fet, des de l'any 2010 i només entre el terme de Monistrol de Montserrat i Olesa de Montserrat -per tant, abans del punt de captació de la Comunitat Minera Olesana-, s'hi han produït almenys 14 vessaments, segons van explicar ahir fonts del departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Olesa.

El mes de juny del 2016, l'alcaldessa d'Olesa, Pilar Puimedon, juntament amb els alcaldes d'Esparreguera, Eduard Rivas, i Abrera, Jesús Naharro, ja va reclamar a ACA que prengués les mesures necessàries per iniciar «amb la màxima brevetat possible» les obres del nou col·lector de sal-morres de la conca del Llobregat. El mes de gener d'aquest any es va reiterar aquesta necessitat.

A més a més, el mes de maig d'aquest any, l'alcaldessa d'Olesa, Pilar Puimedon, i els alcaldes d'Esparreguera, Eduard Rivas i d'Abrera, Jesús Naharro, juntament amb el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, es van entrevistar amb el director general de l'ACA, Jordi Agustí.