Durant el 2018, la ciutat d'Igualada tindrà diners per gastar en inversions. La recuperació econòmica de l'Ajuntament de la capital de l'Anoia, que ha aconseguit reduir l'endeutament per sota del 75%, permet a l'equip de govern plantejar un pressupost amb inversions significatives. Seran les primeres que s'afronten en 6 anys. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i la regidora d'Hisenda, Montserrat Duch, van presentar ahir les línies principals del pressupost per a l'any 2018, que serà debatut en el ple ordinari previst per al proper dimarts, 19 de desembre.

La proposta de pressupost elaborada pel govern municipal preveu una despesa de 58,1 milions d'euros pel que fa a l'Ajuntament. Si s'hi sumen empreses municipals, la despesa és de 60 milions d'euros. Aquestes xifres equivalen a un increment aproximat d'un 11,7% respecte al pressupost aprovat per a aquest 2017.

L'alcalde Castells va explicar ahir que «el consistori, després de molts anys d'esforços, s'ha situat finalment per sota del llindar del 75% d'endeutament, el que fa possible plantejar un increment de la inversió en allò que veritablement pertoca, la millora de la ciutat i de la qualitat de vida dels igualadins». Va apuntar que «la gestió responsable de les finances del consistori repercuteixen també de manera positiva en els nostres proveïdors que, avui, ja cobren les factures a trenta-cinc dies de mitjana, quan fa sis anys ho feien a més de dos-cents».

Castells detalla que el capítol d'inversions s'incrementarà en aproximadament un 80%, en passar dels 5,7 milions d'euros d'aquest 2017 als 10,3 milions d'euros el 2018, mantenint en tot cas l'equilibri financer. Una proposta que l'alcalde defineix com «un pressupost responsable, il·lusionant i transformador».

Entre les inversions, destaquen els 2,1 milions d'euros per a la rehabilitació de l'antiga Teneria, actualment en marxa i que ha d'acollir, entre d'altres, l'Arxiu Comarcal de l'Anoia; el milió d'euros dedicat a la modernització del polígon industrial de les Comes; els 800.000 euros per a la reforma integral de la plaça de la Masuca; els 400.000 euros per a les pistes esportives de l'institut Badia i Margarit, ubicades a les antigues piscines del Recasens i integrades a l'Anella Verda Fluvial; o també els 200.000 euros per a la recuperació de l'ala nord de l'Escorxador, els 100.000 per al pla de millora de les escoles públiques municipals encetat l'any 2015 o els 130.000 euros que es dedicaran a la instal·lació de calefacció a l'Escola Municipal de Música.

El Pla Integral de Modernització dels Equipaments Esportius Municipals, amb la mirada posada a la candidatura de Ciutat Europea de l'Esport 2019, també inclourà algunes de les principals actuacions, i destaca de manera molt especial la nova pista poliesportiva del complex de les Comes, amb una inversió d'1,7 milions d'euros.

Millores als barris

El nou Pla de Millores als Barris també rebrà una important dotació, amb una xifra propera als 1,3 milions, on destaquen 500.000 euros per a tasques d'asfaltatge, 600.000 euros per obres a la via pública, 100.000 euros per a la millora de l'accessibilitat en voreres i 100.000 euros per a l'adequació de l'entorn dels circuits de l'Anella Verda.

Paral·lelament, 55.000 euros es destinaran a la millora de l'arbrat i dels parcs infantils de diferents zones de la ciutat i 25.000 euros a l'adequació de zones blanques d'aparcament gratuït. Diferents edificis i equipaments municipals, com la Biblioteca Central, el mercat de la Masuca, els centres cívics o l'edifici de Cal Badia, entre d'altres, seran objecte d'actuacions de millora, seguint la línia encetada aquest any: en total, s'hi invertiran 155.000 euros.

I, a banda, pel que fa a les empreses municipals, ahir també es va avançar que la Societat Igualadina Municipal d'Aparcaments (SIMA) invertirà l'any vinent 165.000 euros en la substitució de tots els parquímetres de les zones blaves de la ciutat per un model més actual.

L'Acció Social i Igualtat i la d'Entorn Comunitari i Cooperació també són entre les prioritats d'aquest govern. Aquestes dues àrees disposaran de 6,1 milions d'euros en conjunt per seguir prestant serveis i dotant de nous recursos públics la ciutadania en general i, de manera més concreta, aquells que, segons Castells, «més necessiten el suport de l'administració que els és més propera». Aquí, un dels principals projectes que s'iniciaran la propera primavera és precisament el del futur Centre Cívic Nord, al carrer de Sant Martí de Tous, amb una inversió d'1,6 milions d'euros i que ha d'entrar en funcionament l'any 2019.