Els castell i les torres medievals de l'Anoia centren la darrera iniciativa de la comarca per captar turisme. L'important patrimoni que conserva l'Anoia a través de les seves fortificacions s'ha reunit en una guia que recull tota la informació de la promoció «Anoia, terra de castells, la comarca medieval». El Consell Comarcal, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha editat el desplegable, que es podrà trobar al mateix Consell Comarcal, als centres d'informació i als ajuntaments de la comarca, en quatre idiomes, català, castellà, anglès i francès.

La guia presenta una selecció de les fortificacions que es poden trobar al territori anoienc, les ubica en un mapa, en fa una breu descripció i en detalla les visites que s'hi poden fer; visita guiada, visita exterior i lliure, visita exterior i concertada.

El nou editable es complementa amb l'aplicació mòbil de l'«Anoia terra de castells» on mitjançant tres rutes es pot conèixer la història i els personatges que han habitat en aquestes construccions històriques apassionants que abunden al territori.

Castells en època de conquesta

Bona part d'aquestes torres i castells daten entre mitjan segle X i mitjan segle XI. En aquells moments els comtes de Barcelona, Osona-Manresa i Berga-Cerda-nya van ocupar i repoblar el territori, desplaçant els antics possessors musulmans.

Quan la zona va deixar de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser el centre administratiu dels nous senyorius feudals. Entre d'altres, van destacar famílies com els Claramunt, Montbui, Tous i Òdena.

A partir del segle XIV, la família dels Cardona va obtenir els principals senyorius de la comarca, de manera que les torres i castells van passar a ser el lloc de residència dels seus administradors.

Amb el pas dels segles i l'augment del pes de les ciutats, els antics centres de poder es van anar abandonant, o bé van ser reconvertits en masos o cases. Actualment, tots aquests espais són una magnífica targeta de presentació de l'Anoia.