Olesa de Montserrat ha fet restaurar l'antiga maça del municipi, un element singular de la història local, que ara es conservarà i es podrà veure a l'Arxiu Històric Municipal. La peça està datada de final del segle XVI i ha estat restaurada al Centre de Restauració de béns mobles de Catalunya.

Es tracta d'una peça de fusta i argent que s'utilitzava a final del segle XVI i durant el segle XVII com a element distintiu de la vila. La porra o maça precedia els seguicis i actes protocol·laris. L'encarregat de dur la porra era el porrer i era un treballador de l'administració pública o bé relacionat amb l'Església, i la portava al davant de determinats seguicis i processons amb l'objectiu de simbolitzar la protecció a l'autoritat. Alhora era un símbol de prestigi.

Després de romandre durant dos segles guardada en un armari, la regidoria de Cultura d'Olesa va decidir fer restaurar la porra. L'ens públic encarregat de fer aquest treball ha estat la secció d'orfebreria del Centre de Restauració de béns mobles de Catalunya. S'ha fet una neteja de la plata i una estabilització de l'estructura de fusta per evitar que es deteriori.

La porra o maça era un element de distinció que, de fet, no tenen tots els pobles i ciutats. A Olesa de Montserrat, concretament, el por-rer era una figura lligada al batlle, que era el representant municipal del baró de Montserrat.

Amb la restauració, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha fet un nou pas en les accions encaminades a la preservació i potenciació del patrimoni local. A Olesa de Montserrat, l'ofici de porrer sobretot es va desenvolupar el segle XVII i era un treballador de l'administració que anava vestit de vermell i que portava aquesta gran maça de plata en actes institucionals i molt protocol·laris, segons han destacat el regidor de Cultura, Xavier Rota, i l'arxiver municipal, Toni Pérez.

En certa manera, coincideix amb la mateixa línia de treball els cursos del taller de restauració de mobiliari que s'han organitzat en els darrers anys. Aquesta setmana ha començat el curs que es portarà a terme fins al desembre d'aquest 2018 a l'Escola Municipal d'Arts i Oficis. El curs és gratuït i s'adreça a persones empadronades a Olesa i que tinguin més de 16 anys amb l'objectiu de restaurar patrimoni moble. Les persones inscrites al taller aprendran tècniques de conservació i restauració i faran servir mobiliari municipal que està catalogat com a patrimoni local.

Entre les peces que cal restaurar, n'hi ha de l'antic Hotel Gori (l'actual edifici de l'Ajuntament), i també de cal Puigjaner, que durant molts anys han estat emmagatzemades.