L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, s'ha adreçat per escrit al secretari general d'Ensenyament, Lluís Baulenas, per reclamar el finançament de les escoles bressol municipals des del curs 2012-2013. Fonollosa és el primer alcalde del PDeCAT en reclamar aquests diners després que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi donat la raó a una trentena de municipis, majoritàriament governats pel PSC. Entre alguns dels primers demandants hi ha Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovieres, poblacions veïnes a Martorell. També altres del Bages, com Castellbell i el Vilar i El Pont de Vilomara. L'alcalde de Martorell demana al Departament que intenti pactar una formula de compensació "general" per a tot Catalunya i, si no és possible, avisa que també portarà el cas davant la justícia. Segons un informe intern de l'Ajuntament, Martorell reclama poc més d'un milió d'euros.

Fonollosa recorda al Departament que la sentència del TSJC suposa un precedent per a la resta de Catalunya i és per això que veu necessari poder arribar a un acord extrajudicial. De fet, l'alcalde ha demanat una reunió amb Ensenyament per valorar aquesta possibilitat abans d'iniciar el tràmits per reclamar per la via judicial.

Tres llars d'infants i 1 MEUR de deute

Martorell té tres llars d'infants amb un total de 316 places per a tot el municipi, que tenien un conveni amb la Generalitat de duració "indefinida" pel seu finançament. Com a la resta del territori, l'import per alumne va anar minvant des dels 1.800 euros per alumne del curs 2009-2010 fins als 1.300 euros a partir del curs 2011-2012.

Segons un informe de l'Ajuntament, aquests compromisos de finançament de la Generalitat amb el consistori s'han fet efectius "de manera parcial i impuntual" fins a acumular un deute de poc més d'un milió d'euros (1.034.580,01 euros) per les escoles bressol.

En aquest sentit, l'informe conclou que la Generalitat hauria de fer efectiu el pagament del deute "de forma immediata". El consistori reclama el finançament des del curs 2012-2013 fins a l'actualitat. A l'hora de fer el càlcul, l'Ajuntament ja té en compte l'aportació que cada any ha anat fent la Diputació de Barcelona.