«Seria un acte imperdonable» i «un intent de trencar la convivència i la cohesió al nostre país que el Govern de l'Estat espanyol tirés endavant la mesura d'incloure el castellà com a llengua vehicular als fulls de preinscripció». Són paraules de l'alcaldessa d'Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, després que aquesta setmana el ple del seu Ajuntament hagi acordat per una amplíssima majoria rebutjar la proposta que treballa el Govern de Rajoy. La unitat respecte a aquest tema, justament, només va deixar fora de l'acord olesà el regidor del PP.

Puimedon ha recordat que el model d'immersió lingüística funciona a Catalunya des del 1983 i que el van demanar les famílies vingudes de fora de Catalunya amb l'objectiu «que els seus fills s'integressin en la societat que havien escollit per viure».

En aquesta sessió plenària, el regidor d'ERC Martí Fortuny va titllar de «regressió» la intenció del Govern del PP d'eliminar la immersió lingüística i una evidència que l'Estat espanyol «no entén ni vol entendre la realitat de Catalunya». Fortuny espera que la mesura no la puguin tirar endavant, sobretot perquè el fet de carregar-se l'actual model en què el català és la llengua vehicular a l'escola no té cap base ni lingüística ni pedagògica.

El regidor del PSC Carlos Fernández també es va posicionar a favor del model d'immersió lingüística actual i va recordar que el PSC en va ser impulsor i «sempre serà defensor d'aquest model». A més, considera que aquest anunci del Govern de Mariano Rajoy és una mostra més de «l'intent per destruir un dels consensos més arrelats a Catalunya».

Des del grup municipal que integra PdCat i Demòcrates, el regidor Domènec Paloma ha titllat l'anunci del Govern espanyol «d'atac a Catalunya», a més de ser una mesura «il·legal en contra de la llei aprovada àmpliament al Parlament de Catalunya». Per aquest motiu, Paloma remarca que és impensable deixar governar des de Madrid un partit que a Catalunya només ha obtingut 4 diputats.

Des de Movem Olesa, la regidora Meritxell Arenas s'ha mostrat defensora del català com a llengua vehicular a l'escola i ha lamentat que «el Govern del PP fabriqui un problema amb la llengua que no és present a la societat».

Per contra, el regidor del PP a Olesa, Francisco José Ramírez, va celebrar que el Govern intentés canviar la situació actual.

«Fa temps que la situació del castellà a l'escola s'hauria d'haver resolt», va afirmar. Per a Ramírez, incloure el castellà com a llengua vehicular és «una qüestió del dret dels pares a decidir l'idioma a l'escola».