Sorea, empresa gestora del cicle integral de l'aigua, ha iniciat les obres de construcció de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de Martorell. El període d'execució de les obres és de vuit mesos i aquesta nova instal·lació comportarà una inversió de 2,6 milions d'euros. La nova planta de tractament suposarà una millora «molt significativa» en l'abastament d'aigua del municipi, segons han explicat fonts de l'empresa concessionària. Sorea es va adjudicar el servei el 2009.

Martorell s'abastia de l'aigua de l'aqüífer de la Cubeta d'Abrera, que era apta per al consum humà després del procediment de cloració. Els darrers anys no ha estat possible captar aigua de l'aqüífer perquè estava contaminada per ferro, manganès i clorurs, i des de llavors l'aigua que es consumeix al municipi es compra en la seva totalitat a Aigües Ter Llobregat (ATLL).

La nova potabilitzadora de Martorell permetrà eliminar clorurs, ferro i manganès de l'aigua i, conseqüentment, el sistema es podrà tornar a abastir dels pous de l'aqüífer i no dependre només de la compra a ATLL. L'aigua que tractarà la planta passarà en primer lloc per un procés d'oxidació -filtració mitjançant uns filtres a pressió i posteriorment, per un tractament d'osmosi inversa. A més, es tracta d'una instal·lació sostenible que tindrà plaques fotovoltaiques per a l'autogeneració d'energia per l'enllumenat de l'ETAP.

El consum mitjà d'aigua dels més de 27.000 habitants de Martorell és de 6.000 m3 al dia, i la nova planta potabilitzadora permetrà abastir la totalitat de la població amb l'aigua de recursos propis com són els pous. La deputardora disposarà, a més, d'un espai obert a la ciutadania per donar a conèixer la gestió de l'aigua en el territori i d'un itinerari explicatiu del funcionament de les diferents etapes del tractament que es durà a terme a l'ETAP, segons que han explicat fonts de l'empresa.

En la seva intervenció a l'acte de col·locació de la primera pedra que es va fer ahir, l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va destacar que «per arribar a un moment com aquest hi ha una feina prèvia important de col·laboració públicoprivada entre els serveis tècnics municipals i Sorea per aconseguir redactar un projecte eficient, que no marxés de costos i amb una ubicació ideal». A més, va afegir que «gràcies a la nova planta es podrà aprofitar la majoria de l'aigua dels nostres pous i millorar molt la qualitat de l'aigua que es distribueixi». El conseller delegat de Sorea, Francesc Mayné, va destacar la importància d'apropar el treball del tractament de l'aigua a la ciutadania. «Cal donar la màxima importància al recurs de l'aigua, que és escàs al nostre país», va sentenciar.