L'Ajuntament de Calaf reparteix menjar amb productes anticonceptius per evitar la proliferació de coloms a la població. És un nou sistema per reduir la població de coloms que prova l'Ajuntament a través de l'empresa ZooEthics. S'han instal·lat dos dispensadors de menjar a l'antiga fàbrica Saina i un al campanar. La nicarbazina és una substància anticonceptiva que impedeix l'ovulació en les aus femelles.

Els aparells subministren blat de moro recobert amb nicarbazia, un fàrmac anticonceptiu, per frenar la natalitat dels coloms i en disminueix la població. Aquesta mesura de control ja s'aplica a més d'una trentena de municipis de Catalunya i ha tingut molt bons resultats, ja que en un període de quatre anys fa que es redueixi fins al 70% la plaga d'aquestes aus.

Els dispensadors d'aquest producte escampen cada dia una quantitat concreta de pinso, aproximadament uns 8 grams per a cada colom, durant l'estació reproductora de les aus, que va de març a octubre. Aquest tractament, durant 7 dies a la setmana, suprimeix totalment la posta d'ous, però és reversible, ja que quan es deixa d'ingerir recuperen progressivament la fertilitat.

Els dos dispensadors estan situats en llocs on no poden accedir els ciutadans -i, per tant, no hi ha risc ni per a les persones ni per a les mascotes-, però, a més a més, l'empresa ZooEthics garanteix que aquest producte és totalment segur tant per la salut dels coloms, com també per la dels altres animals, persones o medi ambient. Per arribar a ser tòxic es necessitaria ingerir més de 750 kg/dia en el cas dels coloms, 30 kg/dia en el cas d'un gat o 150 kg/dia en el cas d'un gos. Tampoc hi ha risc per al medi ambient ni la salut de les persones, ja que la quantitat és 100 vegades inferior als nivells de risc.