L'Ajuntament d'Olesa ha fet lliurament de les plaques amb simbologia franquista que ha retirat en els darrers mesos a l'Arxiu Municipal de la població. Xavier Rota, el regidor responsable de Memòria Històrica, ha donat personalment les 13 plaques a l'arxiver municipal.

El regidor Xavier Rota ha explicat que l'encarregat de censar la simbologia franquista a Catalunya és de Memorial Democràtic, que el 2010 va fer un primer cens. Aleshores a Olesa es van retirar 5 plaques amb simbologia franquista i un paviment franquista únic a Catalunya ubicat al cementiri vell. També ha explicat que el Memorial Democràtic va revisar el cens el 2016, i va augmentar fins a 15 les plaques amb simbologia franquista. D'aquestes, només en quedaven 13, que són les que es van retirar a final del 2017 i principi del 2018, i que es van donar aquest dijous a l'Arxiu Municipal. Rota ha explicat que aquestes plaques quedaran a l'arxiu per tal de facilitar la seva consulta.

Per a l'alcaldessa d'Olesa, Pilar Puimedon, es tracta d'un signe de normalitat democràtica i ha recordat que la retirada de les plaques estava pendent des del 1975, i que si s'ha fet ara ha sigut perquè s'ha arribat a un consens amb quasi tots els partits polítics. S'ha mostrat crítica amb la falta de participació del Partit Popular, i ha recordat que l'acte ha servit per enterrar una època que no hauria de tornar mai més.

Des d'Esquerra Republicana, el regidor Martí Fortuny ha dit que ja fa temps que s'hauria d'haver fet aquesta retirada. Al PSC, Carlos Fernández ha assegurat que l'acte era necessari per al municipi i per a la democràcia, però ha criticat que en diversos municipis s'incompleixi la Llei de Memòria Històrica, i ha destacat que Olesa lluita pel seu compliment.

Per PDeCAT i Demòcrates, el regidor Domènec Paloma ha valorat molt positivament la iniciativa. Finalment, del grup Movem Olesa, la regidora Meritxell Arenas també ha valorat positivament la iniciativa, i ha dit que actes així serveixen per recordar «el passat negre del nostre país», un fet que considera rellevant «en una època en què estem vivint retrocessos democràtics».

A l'acte hi van assistir tots els partits excepte el Partit Popular, que no ha pres part en cap moment del procés de retirada de les plaques franquistes a Olesa.