Les preinscripcions de P-3 a Igualada gairebé equiparen el nombre d'infants que aniran a l'escola pública (43%) i els que ho faran a la privada (57%), però el punt de partida, l'oferta de places és molt diferent en un cas i en l'altre (197 places a la pública i 547 a la privada. Les AMPA de quatre de les cinc escoles públiques que hi ha a la ciutat, amb el suport de la FAPAC (federació d'AMPA de la Catalunya central), reclamen a la Generalitat que giri aquesta situació i que faci una aposta més important per a l'oferta de places en educació pública.

Actualment, a la capital de l'Anoia hi ha 5 escoles públiques i 9 centres privats. En el conjunt de Catalunya, la preinscripció en centre públics i privats és favorable al primers, 67,2% a primària.

Les associacions de mares i pares han fet un comunicat en què exposen que hi ha «un fort descens de la natalitat». Aquest fet provoca que no s'ompli ni l'oferta pública, i molt menys la privada. «Del total de 413 preinscripcions a P-3 registrades durant el període hàbil, un total de 178 (el 43%) han estat per a les escoles de la Generalitat de Catalunya, quan l'oferta inicial d'escola pública a Igualada era de 197 places (el 36% de les 547 places totals)», exposen. I les mateixes AMPA indiquen que «les escoles de propietat privada han registrat 235 preinscripcions (el 56%), partint d'una oferta inicial del 64% (350 places)».

Les associacions de mares i pares de la capital de l'Anoia «reclamen a la Generalitat i l'Ajuntament que treballin activament per corregir aquesta situació sui generis d'Igualada, augmentant l'oferta de places públiques fins a assolir un 50-50 amb les de l'escola privada (ara la relació és de 26,4% a 73%), per tal de garantir l'accés a l´escola pública a totes les famílies. Actualment, famílies que tindrien la intenció de matricular els seus infants a la xarxa pública veuen limitat el seu dret a causa de l'escassetat d'oferta, que limita d'antuvi les opcions de tria».