Calaf serà diumenge la població de referència dels productors ecològics i de les empreses que tenen el seu mercat en aquest sector. Una cinquantena d'estands seran l'aparador per un dia. La mostra s'havia programat per al dia 8 d'abril, però es va ajornar davant la previsió de pluja. Ara arriba a la tercera edició.

El certamen, dedicat al producte ecològic, les energies renovables i el medi ambient, és únic a l'Anoia i a l'Alta Segarra.

«Més de cinquanta empreses i projectes d'arreu de Catalunya participaran com a expositors i faran diferents activitats paral·leles com demostracions, exposicions, tallers, ponències, degustacions, etc. que donen valor i interès a la fira», segons els organitzadors.

Els visitants podran trobar estands d'alimentació, gastronomia, energies renovables, bioconstrucció, aprofitament forestal, calefacció ecològica, bicicletes elèctriques, roba orgànica, artesania del reciclatge, salut ambiental, reciclatge d'oli i pneumàtics, assessorament mediambiental i altres propostes vinculades a l'ecologia i al medi ambient.

La mostra cada any creix en nombre d'activitats paral·leles i aquest any n'hi haurà més de 30. Com a novetat, també se'n farà una el dia previ a la fira, demà dissabte, una caminada etnobotànica per l'entorn de Calaf a càrrec de Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant i investigador de la UB.

Diumenge, al llarg de tota la jornada, es faran diverses ponències, d'entre les quals destaca «Meteorologia i Natura» amb el presentador de televisió i meteoròleg Alfred Rodríguez Picó i «Viure de l'aire del cel», amb Francesc Rosell, que explicarà el primer projecte d'estació eòlica de propietat compartida feta al municipi de Pujalt (Anoia), i Cooperativisme i Consum Conscient a càrrec d'Arnau Vilaseca, del col·lectiu Tornaterra.

També es faran diferents tallers de temàtiques com cuina solar infantil, bicicletes elèctriques, elaboració d'artesania amb reciclatge, construcció d'estima ocells, elaboració de caixes niu i hotels d'insectes, plantació d'un hort, activitats demostratives de kung-fu, ioga i tai-txí.

L'EcoFira també tindrà un espai ecogastronòmic on els visitants podran menjar i beure productes ecològics.

Aquest any, la temàtica escollida és l'aigua i la sequera. Per això, es realitzarà una conferència i taller anomenat «Aigua o sequera? És a les nostres mans», on s'obsequiarà els que hi participin amb airejadors per a l'aixeta que redueixen el cabal de l'aigua que en surt.

L'EcoFira de Calaf tindrà també un concurs d'Instagram amb les imatges captades durant la jornada de diumenge.