Maria Àngels Pujol, practicant a Calaf durant dècades, un referent per a bona part de la població, va rebre diumenge l'escalf de familiars, amics i companys del sector en un acte d'homenatge que va tenir lloc a la plaça de la Ravalet. La població ha fet una exposició amb fotografies de Pujol que es pot veure a Cal Matrícules, antic dispensari de la practicant. En aquest mateix espai, diumenge es va descobrir una placa que recordava l'exercici de Pujol, el dia que celebrava el seu aniversari, 90 anys.

L'homenatge el va obrir Montserrat Isern, regidora d'Ensenyament, Benestar Social i Sanitat de l'Ajuntament de Calaf. Isern va explicar que aquest acte feia temps que pensaven que era necessari fer-lo i que per això havien col·laborat amb la família per dur-lo a terme, coincidint amb els actes de la Setmana de la Gent Gran.

Tot seguit, van anar intervenint diferents persones que tenen una vinculació personal o professional amb Maria Àngels Pujol, com Conxita Solà, Mercè Duocastellà, Maria Antonia Trullàs, Carme Valiente, Angelina Giralt o Núria Aldomà. Les intervencions de totes elles va completar un detallat perfil del que ha estat la vida de la practicant. Sobretot, van destacar-ne la iniciativa i valentia d'haver assolit i desenvolupat una vida professional al servei de la sanitat tan destacable en uns temps en el qual les dones ho tenien molt difícil per emancipar-se i fer-se un lloc en l'àmbit laboral. Per això, Carme Valiente, cap d'infermeria de la FUB (Fundació Universitària del Bagès), va explicar que inclouran un capítol sobre M. Àngels Pujol en un llibre que s'està elaborant dedicat a infermeres anònimes.

L'alcalde, Jordi Badia, va cloure l'acte recordant que tasques com la que va fer M. Àngels Pujol «evidencien la importància de mantenir i donar valor a l'assistència primària, ja que és la més propera, la que permet establir un coneixement i confiança entre el pacient i el professional sanitari, i és vital per a la bona salut i qualitat de vida de les persones».

En acabar l'acte, totes les persones assistents es van desplaçar a Cal Matrícules, antic dispensari on la practicant havia atès els seus pacients. Durant uns dies, aquest espai acollirà una exposició que explica com era la medicina de fa 60 anys a través de la reconstrucció del consultori de Maria Àngels Pujol Bacardit, amb tots els estris sanitaris que feia servir.

Allà es va destapar una placa commemorativa per part de l'Ajuntament de Calaf amb el text: «En aquesta casa va exercir M. Àngels Pujol i Bacardit, «la practicanta», a qui agraïm la seva plena dedicació, vital i lluitadora, al servei de la sanitat i de la gent de Calaf i la comarca. 13 de maig del 2018».

L'exposició es pot visitar el dilluns 14 i el dimecres 16 de maig, de 6 a 7 de la tarda, i també tindrà un apartat on s'explicarà part de la seva història sanitària, familiar i del seu àmbit social i col·laboratiu amb el poble, els seus viatges arreu del món i les mostres d'agraïment en el moment de la seva jubilació.