L'equip de recerca del Campus Universitari Igualada-UdL, la Càtedra A3 in Leather Innovation, ha descobert un producte per adobar pells que s'extreu dels pinyols del raïm. El producte, que els igualadins ja han patentat a Espanya i aviat tindrà la patent internacional, posa en valor un residu de les vinyes, fins ara inutilitzable, per aplicar-lo en els processos d'adobat de la indústria de la pell. El resultat són articles de pell basats en el concepte green leather, pell sostenible adobada amb productes naturals.

Aquesta patent permet aprofitar els residus que genera el sector vitivinícola durant la producció del vi per aplicar-los a la indústria adobera. Catalunya és un dels grans productors de vinya a escala de l'Estat, i Espanya és el segon productor de vi mundial, amb una producció del 15,3% del total. Aquesta producció de vi genera un residu, unes restes de raïm, que en una primera fase s'aprofiten per fer orujo i, en una segona fase, se'n fa oli de pinyol de raïm. Aquest residu restant, és el que aprofita la recerca del Campus Universitari Igualada-UdL, per extreure del pinyol de raïm un extracte vegetal, que s'aplica posteriorment per a l'adobat de pells. El darrer residu es torna a la terra i serveix d'adob, segons han explicat fonts de la investigació.

Per als investigadors, «aquest descobriment no només és un avenç per a la indústria adobera, sinó que representa un pas de gegant per fer més sostenible aquest sector, i afavoreix l'economia circular, amb un cicle de producció totalment tancat, que genera un residu zero, i estretament vinculat als sectors productius del territori: la indústria adobera i el sector vitivinícola».

El Campus d'Igualada-UdL té una llarga trajectòria educativa en la branca de l'Enginyeria Química. La seva vinculació amb la indústria adobera de la ciutat ha convertit el Campus d'Igualada en l'única universitat d'Europa que imparteix el màster en Enginyeria del Cuir. Disposa d'un equip de recerca, la Càtedra A3 in Leather Innovation.