Calaf tindrà set botigues recuperades com a museu de la vida en aquesta població els anys 50, encara amb la misèria que va generar el conflicte bèl·lic del 36 i la repressió franquista. L'Ajuntament, que ja fa uns mesos va posar en marxa alguns d'aquests espais recuperats, preveu inaugurar tot el conjunt el proper diumenge 17 de juny. Seran set botigues antigues ubicades a la plaça Gran reconvertides en petits museus. Aquest projecte cultural i turístic, segons expliquen fonts municipals, pretén recuperar la vitalitat de la plaça porxada, que des del 1226 havia acollit el famós mercat de Calaf, a partir de la rehabilitació de set comerços: un economat, una merceria, una escola, una pastisseria, una impremta, una drogueria i un celler.

El mes de febrer es va fer l'obertura de les quatre primeres botigues: la impremta Juan Oller, la merceria Cal Garriga, l'aula de repàs i el celler. Des d'aleshores, des de l'Oficina de Turisme s'han realitzat visites guiades tots els caps de setmana i a hores convingudes i es calcula que ja hi ha passat més de mig miler de persones.

Durant aquests mesos també s'ha estat treballant en la rehabilitació i decoració de les tres botigues pendents: la pastisseria Cal Mestres, la botiga de queviures Cal Sala i l'ultramarins Cal Feu, que es podran visitar per primera vegada el dia de la inauguració.

La plaça Gran tornarà a tenir vida a partir de les 10 del matí del dia 17. A aquesta hora, els establiments obriran les portes i s'hi durà a terme una acció teatralitzada.

Per mitjà de la dona que s'encarrega del celler, de l'impressor, del pastisser, del mestre, de la mestressa de la merceria, del botiguer i del pintor es podrà fer una visita als racons d'aquests espais i el visitant descobrirà «algun dels secrets que amaguen», com expliquen els impulsors del projecte calafí.

A més, també s'oferirà als visitants un got de moscatell al celler, torrons cremats a Cal Mestre, sidral amb pega dolça a Cal Feu i lioneses a Cal Sala, ja que van ser alguns dels productes per excel·lència d'aquests comerços històrics.

La inauguració oficial tindrà lloc a 2/4 d'1, i serà a càrrec de l'alcalde, Jordi Badia. La part gastronòmica tornarà a tenir protagonisme cap al migdia. A la 1 hi ha previst un vermut popular basat en les begudes i gastronomia dels anys 50.

Les botigues han de ser també un reclam per al turisme i, per tant, s'ha fixat un horari d'obertura: tots els dissabtes a les 10 del matí i a les 12 del migdia, i el primer i tercer diumenge de mes a les 11 del matí.