El 18 de maig del 2013, Igualada va ser l'escenari de la creació de l'estelada humana més gran de la història, amb la participació d'unes 2.000 persones. Ara, cinc anys més tard, la capital de l'Anoia ha impulsat una nova iniciativa: formar, també amb la participació de gent de totes les edats, el llaç groc humà «més gran del món».

L'acte se celebrarà el diumenge 15 de juliol, al matí (de 9 a 11 h, aproximadament) a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada, el mateix escenari de la gran estelada humana. Els organitzadors volen que sigui, com fa cinc anys, «una jornada festiva, popular i participativa, amb infants, homes i dones de totes les edats, gent gran, famílies, però també amb un accent reivindicatiu».

En aquest sentit, afegeixen que «volem donar visibilitat i fer sentir el nostre clam contra l'actitud antidemocràtica i repressiva de l'Estat espanyol i la defensa dels nostres drets i llibertats. Volem fer arribar als nostres presos i exiliats i als seus familiars que estem al seu costat i que els volem a casa». Així, l'organització remarca que «els diners recaptats amb les inscripcions es destinaran a l'Associació Catalana pels Drets Civils, entitat creada per les famílies dels presos i exiliats polítics».

Amb el lema «Revoltats», els impulsors d'aquesta iniciativa reivindiquen «l'esperit de la mobilització social de l'1-O per transmetre als presos i exiliats polítics que sempre hi serem, ferms, decidits, valents, tossudament alçats fins al final. L'Estat repressiu espanyol ens vol empresonats, exiliats, censurats, espoliats, insultats, estomacats, aixafats i, tanmateix, nosaltres estem emprenyats, indignats, il·lusionats, alçats, emplaçats. Estem revoltats!».

D'aquesta manera, fan una crida a «totes aquelles persones, famílies i voluntaris que van participar fa cinc anys a l'estalada humana que repeteixin aquella experiència i aquells que s'ho van perdre puguin viure una jornada festiva i reivindicativa històrica».

Segons l'Associació Estelada Humana Igualada, es necessiten unes 2000 persones per crear el gran llaç groc humà, que s'estendrà al llarg i ample de la plaça de l'Ajuntament, on l'organització té prevista la presència i participació de diverses personalitats i de familiars dels presos i exiliats polítics catalans. També hi haurà animació i «diverses sorpreses» que l'organització, de moment, no pot revelar.