Investigadors del Campus d'Igualada-UdL han fet un pas endavant i han inventat un nou taní vegetal elaborat a partir dels pinyols del raïm. "Els tanins que s'elaboren amb l'escorça dels arbres contribueixen a la desforestació dels boscos i, a més, provenen de països estrangers", ha explicat a l'ACN la directora de l'Escola d'Enginyeria d'Igualada, Anna Bacardit. Per això, el centre igualadí ha desenvolupat un producte que aprofita un residu de la indústria vitivinícola. "Volíem fer servir un producte de Km0 i sostenible", ha apuntat Bacardí.

La qualitat del producte

Pel que fa la qualitat del producte final -ja sigui una bossa o un cinturó de pell-, Bacardit assegura que els resultats que s'han obtingut "són comparables als del taní convencional". Tot i això, la investigadora assegura que les pells adobades amb els pinyols de raïm tenen un avantatge respecte altres tipus de tanins i és que "tenen molta solidesa a la llum", és a dir, "que pots deixar una bossa durant molt de temps a un aparador i el color no es malmet".

Una demanda de les empreses de luxe

La indústria adobera d'Igualada treballa principalment per marques de luxe internacionals. Segons ha detallat el gerent de Miret, la pell que s'elabora a Igualada és considerada de "molta qualitat", sobretot perquè "tenim la gran sort que a Catalunya la matèria primera té una qualitat molt elevada per la forma en què es tracten els animals". De fet, més del 80% de la pell que s'elabora a Igualada s'exporta a dia d'avui a mercats internacionals com l'europeu, l'asiàtic o l'americà.

Valls ha explicat que el mercat internacional i sobretot les marques de luxe cada cop valoren més "tot allò que vagi relacionat amb la sostenibilitat i l'ecologia". A més, el gerent de l'empresa Miret ha explicat que el preu dels tanins vegetals que s'obtenen de l'escorça dels arbres s'han incrementat un 20% en els darrers dos anys i "si cada cop les empreses fan servir més aquest taní vegetal ens podem trobar amb un problema d'obtenció del producte o que el preu sigui molt alt". Per això, Miret confia que el producte que han desenvolupat juntament amb la Universitat d'Igualada tingui una bona acceptació dins del sector.