Set botigues antigues, ubicades a la plaça Gran de Calaf, s'han convertit en petits museus. Al llarg d'aquest matí, la plaça Gran s'ha omplert de veïns que entraven als comerços, tancaven els ulls, i sentien la mateixa olor que fa anys enrere. El mosaic hidràulic al terra, l'olor de sucre cremat, les estanteries negres plenes de pots de colors i instruments antics és el que han trobat els curiosos que s'endinsaven als establiments i afirmaven que "és la mateixa botiga de sempre". Aquest projecte té l'objectiu de recuperar la vitalitat de la plaça porxada a través del turisme. A banda, també té la intenció d'evocar l'essència d'uns espais emblemàtics pel poble.

De fet, per Santa Calamanda, es va fer l'obertura de les quatre primeres botigues: la impremta Joan Oller, la merceria Cal Garriga, l'aula de repàs i la bodega. Després de quatre mesos, aquest matí s'han estrenat tres botigues més: la pastisseria Cal Mestres, l'economat Ultramarinos Cal Feu i la pastisseria Colmado Cal Sala. Al llarg d'aquests mesos, les famílies vinculades a aquests antics negocis i alguns veïns del poble han aportat material per poder convertir els locals abandonats en museus. De fet, la regidora de promoció econòmica, comerç i turisme, Montse Mases, explica que el projecte ha tingut una gran resposta a nivell de poble.

El projecte s'ha batejat amb el nom "Les botigues de la plaça Gran, un tresor perdut". Un dels grans atractius turístics de Calaf és el seu cèlebre mercat, que se celebra cada dissabte des de 1226. Antigament, aquest mercat se celebrava a la plaça Gran. Això va provocar que a les porxades que envolten la plaça es comencessin a obrir comerços. No obstant, als anys cinquanta, el mercat es va traslladar a una altra ubicació i això va comportar que les botigues anessin tancant o bé traslladant-se. Per aquest motiu, "la intenció és recuperar l'activitat del casc antic a través del turisme", sosté l'alcalde de Calaf, Jordi Badia. Considera que si les visites a les botigues augmenten l'afluència de gent, "podria ser que algun comerciant comencés a estar interessat en col·locar-se al nucli antic".