L'alcaldessa d'Olesa, Pilar Puimedon, demana facilitats perquè les administracions locals puguin impulsar consultes ciutadanes. Ahir, dilluns, Puimedon va participar a la jornada organitzada pel Laboratori d'Innovació Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona, en la qual va exposar l'experiència del referèndum sobre temes urbanístics duta a terme per l'Ajuntament d'Olesa el 22 de febrer del 2015.

Puimedon va reclamar a la jornada «Consultes ciutadanes al món local - Democràcia sense intermediació» «un sistema més fàcil» que permeti a les administracions locals tirar endavant consultes participatives sense «el complicat i costós procés burocràtic» que s'ha de seguir actualment. Puimedon ha compartit taula rodona amb representants de les ciutats de San Francisco, Grenoble, Barcelona i Madrid, que també han exposat la seva experiència.

En la seva assistència a la jornada, l'alcaldessa d'Olesa va ser acompanyada pel regidor de Participació Ciutadana, Jordi Martínez. A més a més de Puimedon, a la taula hi havia John Avalos, exregidor de Sant Francisco; Pierre-Loic Chambon, director de l'àrea de democràcia local de Grenoble; Pablo Soto, regidor de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert de Madrid; i Gala Pin, regidora de Participació i Districtes de l'Ajuntament de Barcelona.

La jornada de dilluns partia de la pregunta sobre si es pot parlar d'un sistema democràtic complet sense mecanismes de democràcia directa, i també què passa quan la ciutadania exerceix directament el poder. A partir de les experiències de les ciutats convidades es va voler trobar resposta a aquestes i altres preguntes. La presentació de la jornada va ser a càrrec de Fernando Pindado, comissionat de Participació i Democràcia Activa de l'Ajuntament de Barcelona.

Puimedon va posar de manifest que, malgrat que la legislació espanyola «permet i teòricament potencia» les consultes ciutadanes, a la pràctica «la llei no està prou desenvolupada, i quan es vol tirar endavant, no saps com fer-ho i les persones que se suposa que són els referents tampoc ho saben. A més, és un procés molt costós i per això veritablement et quedés sense ganes de fer-lo».

Promesa electoral de Bloc Olesà

En el cas de l'Ajuntament d'Olesa, i seguint una promesa electoral, l'equip de govern del Bloc Olesà va voler impulsar una consulta sobre diferents temes urbanístics, concretament al voltant de la zona ARE que la Generalitat havia planificat, sobre el destí del solar del camp de futbol municipal i sobre la zona agrícola del Pla de Can Llimona. La idea era fer la consulta coincidint amb les eleccions europees de maig del 2014, però el procés va ser tan complicat que no es va fer fins un any després.

Un cop decidides les tres preguntes que es volien formular i aprovada la consulta al ple municipal, el gener del 2014, l'Ajuntament d'Olesa va enviar la proposta a la Generalitat, que va trigar més del doble dels 30 dies marcats per la llei per respondre a la petició olesana. I la resposta va ser demanar unes petites modificacions en la formulació de les preguntes. Reformulades les preguntes i novament aprovades al ple municipal (el maig de 2014), la petició es va tornar a enviar a la Generalitat, que hi va donar el vistiplau i va enviar la petició a Madrid, ja que la consulta havia de tenir l'aprovació del Consell de Ministres.

El govern central, però, no té cap termini fixat per contestar les peticions de consultes, així que l'Ajuntament d'Olesa va insistir a rebre una resposta després de l'estiu. Al ministeri d'Hisenda, però, l'adreçaven a la delegació de Govern a Barcelona, i aquests al ministeri. Finalment, el novembre del 2014 el govern central va respondre dient que una de les preguntes, concretament sobre l'ARE, no era competència local i no es podia fer. El ministeri encara hi va posar més traves i Olesa es va plantejar aleshores presentar un recurs, però fer-ho comportava alentir tot el procés.