El departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat treballs per implantar una franja central a l'Eix Diagonal en el tram entre Vilanova del Camí, a l'Anoia, i Vilafranca del Penedès, amb la qual es preveu reforçar la separació entre els dos sentits de la circulació i, d'aquesta manera, afavorir la seguretat viària en un tram amb elevada sinistralitat. Aquesta actuació s'executarà en diverses fases fins a la tardor vinent i s'afegeix a la duta a terme recentment en el tram entre Òdena i Manresa.

L'obra consisteix en el pintat a la calçada d'una franja central de color vermell d'uns 30 centímetres d'amplada delimitada per dues línies blanques. En l'interior d'aquesta franja, es col·loquen elements sonors per advertir els conductors si el vehicle la trepitja. Així, aquesta actuació té com a objectiu reforçar la percepció de separació entre els dos sentits de la marxa i reduir el risc d'envair el carril contrari.

Fases de l'obra i afectacions al trànsit

Durant aquesta setmana comencen les tasques en el tram entre Vilanova del Camí (enllaç amb la carretera N-IIa) i el terme municipal d'Òdena, en una longitud de tres quilòmetres. Els treballs es duran a terme en horari diürn i, en funció de les necessitats de l'obra, es desviarà el trànsit per l'antiga carretera C-244.

A continuació, cap a finals d'aquest juny, s'executaran els treballs en el tram entre Cabrera d'Anoia (a l'altura del túnel de Cabrera) i Vilanova del Camí, d'uns 10 quilòmetres de longitud. En aquest cas, atès que el trànsit és superior que en el tram anterior, les obres es duran a terme en horari nocturn i la circulació es desviarà també per l'antiga C-244.

Durant el juliol i l'agost, no es treballarà a l'Eix Diagonal, donat l'increment de trànsit i la circulació temporal de vehicles especials agrícoles que es registra en aquests mesos. Així, durant el setembre, es reprendrà l'actuació, que llavors abastarà el tram entre Cabrera d'Anoia i Vilafranca del Penedès. Aquest tram té una longitud d'uns 22 quilòmetres. L'obra finalitzarà al llarg de l'octubre vinent.

El departament de Territori i Sostenibilitat ha previst un programa d'actuacions per a millorar la seguretat viària a l'eix Diagonal i adaptar la infraestructura al creixement de trànsit que s'ha produït en els últims anys en el tram entre Igualada i Vilafranca del Penedès. Així, a més de l'obra que ara executa, està ultimant la redacció del projecte de traçat per a l'eixamplament de la carretera per implantar una secció de tres carrils de circulació (dos en un sentit i un en l'altre), separats per una barrera central. Es preveu que en les pròximament s'iniciï la informació pública d'aquesta actuació.