L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, serà presient de la Diputació de Barcelona a partir del proper dijous. La corporació provincial va anunair ahir que el ple d'elecció, proclamació i presa de possessió del nou president està previst per al dijous, 28 de juny, a 2/4 de 10 del matí; tres dies després que s'oficialitzi la renúncia de Mercè Conesa com a presidenta de la Diputació de Barcelona, en un ple extraordinari que tindrà lloc el dilluns 25 de juny a les 12 del migdia.

Mercè Conesa deixa la presidència de la Diputació després d'assumirl a presidència del Port de Barcelona, on ha substituït a Sixte Cambra. Conesa era també alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, però aquesta nova tasca política li ha fet deixar la representació al municipi i, de retruc, la presidència de la Diputació.

La carrera política de Castells farà un salt assumint aquesta nova responsabilitat al davant d'una institució que té un gran poder econòmic respecte altres institucions i, especialment, els ajuntaments. Castells fa 7 anys que és alcalde d'Igualada. En l'últim mandat, amb una majoria absoluta folgada. En aquest període ha anat creixent la seva influència dins de CDC, primer i, sobretot, en el PDeCAT. Home proper a Carles Puigdemont, assumirà la presència de la Diputació on fins ara era el vicepresident segon. Tenint en compte que el vicepresident primer és Dionís Guiteras, d'ERC, i que la presidència de la Diputació, en virtut dels pactes de govern entre CDC i ERC, correspon a la part convergent (ara PDeCAT). L'ascens de l'alcalde d'Igualada a la presidència de la Diputació era el relleu natural, i farà que hi hagi més canvis per veure com es reparteixen les vicepresidències.

Castells serà el segon igualadí en ser president de la Diputació de Barcelona en l'etapa democràtica, després que Antoni Dalmau ho fos entre 1983 i 1987, aleshores presentant el PSC.