L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, serà president de la Diputació de Barcelona a partir del proper dijous. La corporació provincial va anunciar ahir que el ple d'elecció, proclamació i presa de possessió del nou president està previst per al dijous 28 de juny, a 2/4 de 10 del matí; tres dies després que s'oficialitzi la renúncia de Mercè Conesa com a presidenta de la Diputació de Barcelona, en un ple extraordinari que tindrà lloc el dilluns 25 de juny a les 12 del migdia.

Mercè Conesa deixa la presidència de la Diputació després d'assumir la presidència del Port de Barcelona, on ha substituït Sixte Cambra. Conesa també era alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, però aquesta nova tasca política li ha fet deixar la representació al municipi i, de retruc, la presidència de la Diputació.

La carrera política de Castells farà un salt en assumir aquesta nova responsabilitat al capdavant d'una institució que té un gran poder econòmic respecte d'altres institucions i, especialment, els ajuntaments. Castells fa 7 anys que és alcalde d'Igualada. En l'últim mandat, amb una majoria absoluta àmplia. En aquest període ha anat creixent la seva influència dins de CDC, primer, i sobretot en el PDeCAT. Home proper a Carles Puigdemont, assumirà la presidència de la Diputació, on fins ara era el vicepresident segon, tenint en compte que el vicepresident primer és Dionís Guiteras, d'ERC, i que la presidència de la Diputació, en virtut dels pactes de govern entre CDC i ERC, correspon a la part convergent (ara PDeCAT). L'ascens de l'alcalde d'Igualada a la presidència de la Diputació era el relleu natural, i farà que hi hagi més canvis per veure com es reparteixen les vicepresidències.

Castells serà el segon igualadí de ser president de la Diputació de Barcelona en l'etapa democràtica, després que Antoni Dalmau ho fos entre el 1983 i el 1987, aleshores representant el PSC. Ara, Dalmau manté un cert distanciament del món polític, és mou en l'òrbita d'ERC i es dedica fonamentalment a escriure i fer recerca històrica.

L'arribada de Marc Castells a la presidència de la Diputació es produeix en un moment en què diferents igualadins han fet un salt en la seva carrera política. Àngels Chacón, que havia estat a l'equip de govern de Castells, i Alba Vergés, d'ERC, són conselleres d'Indústria i Coneixement i de Salut, respectivament. La consellera de Cultura, Laura Borràs, està aparellada amb un igualadí i té una relació estreta amb la ciutat, i la regidora Carolina Telechea és diputada per ERC a Madrid.