Els hotels i cases rurals de la Catalunya Central afronten amb optimisme la temporada d'estiu. Si bé les xifres reals de previsió d'ocupació encara són poc significatives en alguns territoris, els hotelers esperen que les ocupacions arribin als nivells de l'any passat, situats entre el 70 i el 95%. El turisme rural està posicionat com un dels punts forts del territori, i en algunes comarques com el Berguedà, amb un gran nombre de cases, a l'agost ja tenen previsions d'ocupació que voregen el 75%, segons han destacat des de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà. A diferència de les reserves generals per a l'estiu, de cara a Sant Joan els hotelers ja saben que tindran bones ocupacions. Tant per a dissabte com per a diumenge, els hotels i cases del territori vorejaran el ple absolut, amb reserves que els clients han previst amb antelació.

Pel que fa al Bages, el gerent del Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages, Gerard Badia, recorda que, a excepció del turisme religiós, no es tracta d'una comarca excessivament turística, pel que l'ocupació és més baixa que en altres zones de la Catalunya Central. A més, remarca que a més tendeixen a ser visitants que reserven molt a darrera hora pel que resulta difícil preveure les xifres que s'assoliran aquest estiu. No obstant això, a hores d'ara tot fa preveure que es mantindran en la línia d'altres anys.

Menys estrangers al Berguedà

En canvi, Montserrat és la zona que rep més turistes a la comarca. En aquest indret, les xifres són bastant semblants a les de l'any passat. L'hotel Abat Cisneros té una ocupació prevista per al juliol del 70%, i de prop del 75% per a l'agost, i les cel·les Abat Marcet estan entre el 60% per al juliol i el 75% per a l'agost.

Pel que fa al perfil, des d'aquest hotel de referència els seus responsables remarquen el predomini del visitant local, encara que enguany, com a fet distintiu, s'està percebent un lleuger increment de peticions de clients provinents dels Estats Units.

El Berguedà és una de les comarques amb més cases rurals del país. Enguany, però, la temporada d'estiu arrenca més fluixa que en les campanyes anteriors. Segons explica el president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, la primera quinzena del mes de juliol és especialment fluixa. La resta i l'agost, però, les xifres milloren. Concretament apunta que a hores d'ara l'ocupació se situa entre el 55 i 60% per al juliol. En canvi, a l'agost, és del 75%.

Pellicer justifica la davallada al descens de la demanda del client estranger. Explica que acostuma a reservar amb mesos d'antelació i que enguany, en no fer-ho i per tal de reduir al màxim les pèrdues, els negocis han optat per llogar les cases els caps de setmana, en comptes de setmanes senceres. I és que el client local, que és qui acaba reservant per a dissabte i diumenge, o bé «no fa vacances tan aviat» o «opta per altres destinacions», afegeix.

Per Sant Joan, en canvi, els allotjaments del Berguedà sí que faran el ple i amb reserves fetes amb setmanes d'antelació. En aquest cas, el client és local.

Bona ocupació a l'Alta Segarra

Les cases rurals de l'Anoia afronten l'estiu amb bones previsions i s'espera que moltes d'elles puguin penjar el cartell de complet, amb unes xifres similars a les de l'any passat.

Des del Consorci de Promoció Turística de l'Alta Anoia, Mireia Duran ha explicat que els establiments gaudeixen de previsions d'ocupació que es mouen entre el 70% i el 80%. La diferència, més que entre el mes de juliol i el d'agost, es dona pel període de la setmana que sigui. «Entre setmana costa més omplir les cases que en cap de setmana», ha assenyalat Duran. El perfil majoritari del turista que visita l'Alta Anoia són famílies d'origen català i, concretament, de l'àrea metropolitana.