La nova normativa cívica de l'Ajuntament de Vilanova del Camí, que -entre d'altres aspectes- restringeix el repartiment de publicitat a la via pública, no "s'aplicarà en la propaganda política i electoral", segons l'alcalde, Joan Vich (PSC). L'ordenança sobre civisme vigent des d'ahir, que es va aprovar el mes de juliol passat al ple, arriba al carrer amb la finalitat de "vetllar per la conducta cívica i pel respecte als drets i deures de la ciutadania". La nova legislació ha estat criticada per Independents per Vilanova, que veuen "en alguns punts un atac a les formes de difusió de la nostra activitat com a grup municipal".

El cap del consistori, Joan Vich, ha desmentit que el punt de la normativa que afecta la publicitat vagi adreçada a la formació independent, i atribueix el vot negatiu d'IPV al ple de juliol a "la tàctica habitual que tenen d'estar a la contra". El batlle vilanoví assegura que l'ordenança en aquest punt "vetlla sobretot perquè no es pugui repartir indiscriminadament publicitat pel carrer, o omplir-lo de pancartes. Si un grup polític vol fer una bustiada no hi haurà impediments". Manel Caparrós, número dos de la llista d'IPV, manifesta, en canvi, que "estem a favor d'una bona part d'aquesta legislació, però hi ha punts que atempten contra la nostra manera d'adreçar-nos a la ciutadania". El grup polític veu que "nosaltres no tenim prou recursos, i ens hem de donar a conèixer a través de megafonia o pasquins. Si ara se'ns coacciona, amb normes com que la publicitat l'ha de repartir una empresa, se'ns talla la llibertat".

La nova ordenança que entra en vigència regularà un ampli ventall de normes de conducta a l'espai públic, des de l'atemptat a la dignitat de les persones -en el cas de conductes racistes o sexistes- fins a les infraccions sobre contaminació acústica, de residus, la degradació de l'entorn, les actituds vandàliques o els usos impropis de la via pública. Totes les conductes podran ser sancionades amb multes que van des dels 60 euros, per exemple per orinar a la via pública, fins als 1.500 euros (la penalització màxima) per fer pintades o grafits sobre monuments, o incomplir les normes sobre l'ús de pirotècnia i l'encesa de fogueres, entre d'altres.

Entre les diverses conductes regulades hi ha el comerç ambulant no autoritzat, la prestació de serveis no autoritzats al carrer, el consum de begudes alcohòliques i estupefaents, els jocs o les apostes a la via pública.