El nou Pla General d'Igualada ja disposa de l'aprovació inicial del ple i entrarà en la fase d'exposició pública el dilluns 11 de gener vinent, durant dos mesos en els quals es podran fer al·legacions. Presentat en el marc d'una sessió plenària de gairebé cinc hores, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) va ser aprovat amb el suport del grup governant, l'Entesa, i els vots afirmatius del PP. Els regidors de CiU i ERC es van abstenir en la votació.

El regidor d'Urbanisme, Antoni Pàmies, va fer l'exposició del POUM davant els altres regidors. Pàmies va desenvolupar les línies mestres del POUM, és a dir, el reforç del paper d'Igualada com a capital, "una ciutat per a més de 50.000 habitants de dret", tot i que l'ordenació del municipi suposa fer-ho per a una capacitat teòrica de 90.000 habitants i "avançar-se a les proposicions que es desprenen dels plans territorials parcials i del Pla Director de la Conca d'Òdena". L'Ajuntament vol que el POUM consolidi el canvi d'una activitat bàsicament manufacturera a una ciutat mixta industrial i de serveis".

Seguint aquests objectius, es vol fer "guanyar en densitat" la ciutat en els teixits edificats, "incrementar l'oferta de llocs de treball i facilitar el pas d'una economia exclusivament industrial a una d'indústria i serveis".

El principal desenvolupament urbanístic al nord de la ciutat gira entorn de l'avinguda de Catalunya, que connectarà amb el barri de Set Camins i formarà una continuïtat urbana fins al barri de Fàtima. La transformació de l'eix de l'avinguda de Catalunya s'acompanyarà de la conversió dels usos industrials del front de l'avinguda d'Europa i Països Catalans. El POUM, segons Pàmies, busca "lligar la trama urbanística, fer la ciutat compacta, sense deixar espais aïllats o buits".

A la zona del Rec és on es planteja un altre gran canvi, amb la reforma i ampliació d'una bona part dels vials, per "generar un barri nou on es barregin les activitats productives avançades, terciàries, comercials i residencials, a partir del reconeixement del teixit industrial històric com a element identitari a conservar". En aquesta àrea, el Pla General aspira a crear uns espais d'edificis d'ús mixt per mitjà, sobretot, de la figura dels "polígons d'actuació urbanística", i establir una continuïtat urbana al sud de la ciutat, on hi ha carrers que s'enllaçaran i altres que es prolongaran i ampliaran fins al límit del Rec. Una tercera àrea d'intervenció serà al carrer de la Indústria, al cor de la ciutat, on seguint una filosofia similar a la del Rec, es buscarà una continuïtat amb el carrer de Joan Llimona i s'hi crearà una zona verda.

El Rec, cavall de batalla

Si fa uns quants dies la plataforma Amics del Rec ja va criticar alguns dels punts d'intervenció del POUM al Rec, l'oposició també va atacar el govern pel tractament al barri. Segons el parer de Jordi Pont (CiU), "l'administració a vegades no té la veritat absoluta". CiU manté que "no s'han aprofitat les seves possibilitats, i s'hi hauria d'haver fet només una cirurgia puntual. Al Rec, algunes zones verdes s'haurien de deixar desenvolupar pel planejament derivat, molt més controlable". Pont també va preguntar si "el Gremi de Blanquers havia tingut veu" per la importància de "mantenir els llocs de treball" del sector.

Pont assenyala que no hi ha "la necessitat massiva d'escombrar el teixit industrial, a les Comes", fent referència al que es va tractar a la fase de participació de l'avanç del POUM. Apunta que "es preveuen molts llocs de treball de serveis, però s'han de crear a partir de la indústria tradicional. No es pot fonamentar el futur en el sector serveis". Finalment, Jordi Pont també critica que "es planteja allunyar les zones de gran creixement comercial del centre".

Oriol Solà (ERC) diu que "entenem que cal un POUM", però també incideix en els efectes del planejament al sud de la ciutat: "no cal portar la Rambla al cor del Rec, no podem fer una avinguda de punta a punta. Sembla que hi ha poca cura amb els elements del Rec". Solà també va dir que "hi ha hagut la descatalogació encoberta d'edificis d'interès històric que constaven als catàlegs" i recrimina a l'Entesa que per resituar les adoberies "no s'han sabut trobar acords amb els municipis veïns".

El grup popular, per la seva part, va defensar les directrius del POUM, "hi haurà més reserva de sòl per a equipaments futurs. I es compensen i s'equiparen les instal·lacions i equipaments socials dels diversos barris de la ciutat", va dir Joan Agramunt. L'edil popular va anunciar el vot favorable i va assegurar que la intervenció al Rec és necessària "perquè aquest barri no quedi d'esquena a la ciutat".

Pàmies va tancar la intervenció afirmant que no planteja eixamplar el Rec "com la Rambla (20 m), sinó com el carrer de Santa Caterina (15 m), perquè volem conservar els elements de trencament". Va dir que seran respectuosos i que queden les al·legacions dels ciutadans: "tenim sensibilitat, però hem de ser realistes. I pensem que per conservar el Rec, cal rehabilitar-lo".