El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha signat avui els convenis amb l´alcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs, i amb l´alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, que permetran posar en marxa projectes de regeneració integral en barris d´aquests municipis de l´Anoia. L´import total de les actuacions que s´hi impulsaran és de 7 MEUR, dels quals més de 5,2 MEUR els aportarà el Govern i la resta, els ajuntaments. Amb aquests dos municipis, la Llei de barris haurà permès executar sis projectes de millora a la comarca de l´Anoia per import de 42,27 MEUR, dels quals el Govern n´haurà aportat 22,88 MEUR. El Govern va aprovar dimarts passat obrir la setena convocatòria de la Llei de barris.

42,27 MEUR d´inversió pública

El conseller ha signat avui els convenis que permetran impulsar projectes de regeneració integral als municipis de Calaf i Sant Martí de Tous, inclosos en la sisena convocatòria d´ajuts de la Llei de barris, la primera que habilitava una línea de subvencions específica per a municipis de menys de 10.000 habitants, anomenada "Viles amb projectes".

En anteriors convocatòries, es van atorgar 17,63 MEUR en ajuts a quatre municipis de l´Anoia –Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena- per a impulsar projectes d´intervenció urbanística i social que sumen un total de 35,27 MEUR d´inversió pública.

Concretament, els projectes de regeneració integral del barri de Sant Agustí d´Igualada, valorat en 7,35 MEUR, i el del barri de Sant Maure de Santa Margarida de Montbui, amb un pressupost de 10,71 MEUR, van ser inclosos en la tercera convocatòria de la Llei i les seves actuacions estan en marxa. Posteriorment, el 2007, la Llei va incloure el projecte de l´Ajuntament de Vilanova del Camí pel Casc Antic - Camp del Rei, valorat en 8,21 MEUR. Finalment, la convocatòria de 2008 va incloure el projecte de millora del nucli urbà d´Òdena, amb un pressupost de 9 MEUR. En tots els casos, el Govern va aportar una subvenció equivalent al 50% del pressupost total.

Els dos convenis signats avui pel conseller amb els municipis de Calaf i Sant Martí de Tous tenen un pressupost conjunt de 7 MEUR, dels quals 5,25 MEUR els aportarà el Govern.

Sumant els sis projectes, doncs, la Llei de barris haurà atorgat un total de 22,88 MEUR d´ajuts a la comarca de l´Anoia, on s´hauran impulsat actuacions millora urbanística i programes socials per valor de 42,27 MEUR.

Els primers convenis de "Viles amb projectes" a l´Anoia

El Programa de barris, a Calaf

El casc antic de Calaf, localitzat en contigüitat amb la resta del nucli urbà, ha de fer front a les dificultats topogràfiques que generen carrers estrets i tortuosos; a la manca d´adequació de les zones d´esbarjo a les necessitats de la ciutadania; a una comunicació deficient amb la resta del municipi; a la pèrdua de la població i a un teixit economia amb poc pes del sector serveis, atesa la importància de la construcció en el passat.

El projecte que l´Ajuntament de Calaf va presentar a la sisena convotòria de la Llei de barris, en la categoria de "Viles amb projectes", té com a principals actuacions previstes l´obertura d´un camí d´accès a la zona del Castell; el condicionament d´un solar com aparcament gratuït a l´exterior del nucli antic; l´habilitació d´un local per al desenvolupament de programes socials i l´impuls d´un pla de dinamització turística del nucli històric

En total, el projecte de regeneració integral té un pressupost de més de 4 MEUR, dels quals el Govern aportarà més de 3 MEUR per tal d´impulsar obres que beneficiaran directament al 22% de la població del municipi.

Millora del nucli antic de Sant Martí de Tous

L´area inclosa en el projecte de regeneració integral de Sant Martí de Tous és un àmbit urbà que inclou el nucli originari de la població, format pel turonet del castell, l´església i el seus voltants, de principis del segle XI.

El parc d´habitatges es troba molt envellit, igual que les xarxes de serveis, fruit d´una dinàmica rehabilitadora escassa. L´oferta comercial del barri és poc atractiva i es registra, en general, un baix dinamisme econòmic, amb un mercat de treball molt reduït. Totes aquestes circumstàncies han provocat una dinàmica demogràfica negativa del nucli antic.

L´Ajuntament de Sant Martí de Tous va presentar un projecte de rehabilitació integral a la sisena convocatòria d´ajuts de la Llei de barris, en la modalitat "Viles amb projectes", amb un pressupost total de 3 MEUR. D´aquesta xifra, el Govern aportarà 2,2 MEUR, amb l´objectiu d´impulsar actuacions que beneficiïn directament el 37% de la població del municipi.

Entre les actuacions incloses en el projecte hi ha la urbanització del carrer Major; la rehabilitació de l´Ateneu i de l´edifici de Cal Frarès per al seu ús com a equipament; la col·locació de plaques fotovoltaiques en ambdós edificis, i l´impuls del programa "Coneix el nucli antic".