El grup municipal d'ERC parla que és "un episodi més de la pèrdua de patrimoni arquitectònic local" i subratlla l'error que es va cometre "en l'enderrocament de les antigues guixeres, béns a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya".

La formació independentista creu que "la qualificació de patrimoni arquitectònic no ve donada tan sols per l'estil i la qualitat dels edificis, sinó també pels seus valors històrics i socials" i "aquest era el cas del Centre Republicà", actiu entre els anys 1912 i 1938. Al final de la guerra civil el local va ser ocupat per la Falange, i anys després va esdevenir l'únic bar i el cinema del poble. A final del franquisme, va esdevenir la seu de l'Agrupació Cultural i Recreativa, entitat encara en actiu.

L'acció de l'equip de govern vilanoví (PSC-ICV) és vista com "una manca de sensibilitat", però ERC incideix que s'ha abordat amb "manca de rigor". En aquest sentit, el comunicat dels republicans assenyala que en el darrer butlletí municipal de Vilanova "l'alcalde en persona hi escriu que 'pel seu poc rellevant valor' no ha estat possible la seva conservació". ERC denuncia que "no es coneix l'existència de cap informe sobre aquest particular elaborat per un tècnic superior en patrimoni cultural que acrediti aquesta manca de valor ni la impossibilitat de conservar l'edifici". D'aquesta manera, "l'argument utilitzat no està fonamentat" i els republicans consideren que significa "un pas més en la pèrdua de la personalitat pròpia de Vilanova".