L'oficina d'atenció del Pla d'Actuació Local davant les Drogodependències ha encetat aquest mes les consultes amb el públic. Es tracta del primer centre d'aquestes característiques a la comarca, un primer contacte per als familiars o els mateixos consumidors que necessiten una resposta i un protocol d'actuació ràpids.

Aquesta oficina "és un recurs permanent que vetllarà per la realització del pla", segons la regidora de Salut i Acció Social d'Igualada, Pilar Salat. Fins ara, després que el Pla d'Actuació es presentés fa un any, es mantenia el buit de "no haver-hi cap recurs que oferís la possibilitat d'una primera assessoria". Una primera presa de contacte no només per al públic en general, sinó també per a "professionals". La nova Oficina Tècnica de Drogodependències d'Igualada (OTDI) pot fer una valoració del consum "i si cal fer una derivació posterior a altres recursos més especialitzats".

A Igualada ja hi havia, fins ara, el Centre d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CASD) i el Centre de Salut Mental Infanto-juvenil (CSMIJ). Amb el Pla de Drogodependències engegat l'octubre del 2009, es va establir un observatori d'experts en la temàtica que s'ha reunit cada tres mesos.

Amb la posada en funcionament de l'OTDI, la regidora Pilar Salat recorda que "anem seguint els compromisos que vam establir en el primer protocol". Segons ha explicat el responsable de l'OTDI, Xavi Baquero, "el principal dubte dels pares és la magnitud dels consums dels fills". Les famílies que acudeixen més a les oficines són "les que no han tingut mai contacte amb el món de les drogues".

L'OTDI procurarà donar la màxima informació "verbal i escrita" del context en el qual es troba el consumidor. Per tal de millorar l'atenció directa, Baquero explica que "durant les darreres setmanes ens hem coordinat amb els serveis que ja estan actius".

Acord solidari

Pilar Salat també va presentar ahir l'acord de col·laboració entre el Rotary Club, Càritas i la Creu Roja de cara a la campanya nadalenca del Banc de Queviures. Entre les activitats hi haurà un concert solidari i una rifa.