Igualada està en el punt de mira de socialistes i convergents, ja que l'únic diputat que aporta el partit judicial de l'Anoia podria ser decisiu per al futur color polític de la Diputació de Barcelona. En una entrevista a l'ACN, l'alcalde d'Igualada, el socialista Jordi Aymamí, ha expressat que no se sent "pressionat" per la secretaria general del seu partit, ja que el seu principal objectiu és aconseguir els "millors resultats" per la ciutat, ha dit. En les últimes municipals va ser el PSC qui va endur-se l'únic representant de l'Anoia. El representant d'aquest partit judicial també depèn dels altres 33 municipis que el conformen.

L'any 2007, el PSC va aconseguir l'únic representant territorial que li pertoca al partit judicial de l'Anoia gràcies a la coalició amb ICV (Entesa per Igualada). Amb tot, els ecosocialistes han decidit presentar-se aquest any en solitari, de manera que els resultats entre PSC i CiU es presenten més ajustats que mai.

Tot i que Aymamí ha afirmat que entén la "preocupació" que puguin tenir "tots aquells que tinguin alguna cosa a fer o a dir" pel futur polític de la Diputació de Barcelona, l'alcalde d'Igualada ha destacat que la primera pressió que té és obtenir "els millors resultats possibles" per la ciutat, per poder-la governar. Aymamí situa el govern de la Diputació com "una conseqüència" però no com a objectiu.

Trencament de l'Entesa per Igualada

Des de l'any 1999 que Jordi Aymamí és alcalde d'Igualada gràcies a la coalició d'Entesa per Igualada, un pacte entre PSC i ICV. Tanmateix, aquest any els ecosocialistes han trencat la coalició per poder presentar-se sota les seves sigles a les eleccions municipals.

Aymamí considera que aquest trencament és una "pèrdua d'oportunitats polítiques", ja que "el fet d'anar junts sumava des del punt de vista del progressisme igualadí". Actualment, la coalició Entesa per Igualada compta amb 10 regidors al consistori, mentre que el principal grup de l'oposició, CiU, en té 6.

Tot i que PSC i ICV es presentaran per separat el proper 22 de maig, Aymamí ha manifestat que no descarta fer un pacte amb els ecosocialistes després de les eleccions. En aquest sentit ha afirmat que estaria disposat a pactar amb qualsevol partit, ja sigui ERC, CiU o el PP, a excepció de Plataforma per Catalunya, ja que, segons ha dit, no tenen "cap similitud".

El PSC

Aymamí té en "poca consideració" els bons resultats que va obtenir CiU el passat 28 de novembre a Igualada, ja que qui encapçala la llista a la capital de l'Anoia "no és Artur Mas ni tampoc José Montilla", ha dit. En aquest sentit, Aymamí ha afirmat que en les eleccions municipals és quan els ciutadans poden "canviar" les seves opcions polítiques i fer un vot "diferencial" degut a la "proximitat" que hi ha entre els candidats i la ciutadania.

Pel que fa als resultats obtinguts pel PSC a les darreres eleccions al Parlament, Aymamí ha dit que "no afectaran" a la ciutat, ja que el què va posar-se en qüestió el passat 28-N "no va ser la marca PSC" sinó "el tripartit". A més, Aymamí creu que en les eleccions locals les sigles tenen un paper secundari, ja que el què es posa en valor "són els projectes i no les sigles", ha afegit. Per aquest motiu, el candidat del PSC creu que la utilització de cares "famoses" d'altres àmbits de la política en el debat local pot donar peu "a la confusió".

Aymamí afirma que seran la "pedra a la sabata" del Govern

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Aymamí ha denunciat que la comarca de l'Anoia ha patit "greuges" comparatius respecte altres territoris del país però ha defensat que els darrers anys "s'ha fet un gran avenç respecte aquesta deixadesa" amb el compliment de projectes importants per la ciutat com l'arranjament del riu Anoia o la construcció de la Ronda Sud, que uneix els municipis de la part sud de la Conca d'Òdena.

Per aquest motiu, l'alcalde d'Igualada ha demanat al Govern de Mas que "continuï" amb aquest impuls i el "completi" amb les infraestructures pendents que té la ciutat com l'Eix Transversal Ferroviari, que unirà Lleida amb Girona passant per altres ciutats com Igualada i Manresa, o l'Aeroport Corporatiu de l'Anoia, que estarà destinat als vols d'empreses. En aquest sentit, Aymamí ha afirmat que si cal seran la "pedra a la sabata" del Govern per "recordar-li" els compromisos que té amb la ciutat.

La millora en les infraestructures han de permetre també, segons Aymamí, una millora en la taxa d'atur. Actualment el nombre d'aturats a la capital de l'Anoia és de més de 3.500 persones i, segons Aymamí, les infraestructures que té pendents la ciutat contribuirien a millorar la situació. Pel candidat socialista, es tracta d'un element "fonamental" per tenir més competitivitat econòmica i perquè els inversors vegin l'Anoia com un territori "prou atractiu" per a posar-hi els seus diners.

Despesa municipal

L'Ajuntament d'Igualada registra un endeutament del 94,68% i deu prop de 43 MEUR, segons dades aportades pel consistori. Jordi Aymamí creu que en un moment de crisi econòmica s'han de fer les administracions "més eficients". Malgrat això, Aymamí no es planteja la reducció del nombre de regidories de l'Ajuntament, ja que les persones que tenen la responsabilitat de gestionar la ciutat "han de tenir la capacitat per a poder-ho fer bé" i això, segons Aymamí, vol dir "dedicació" i tenir els instruments "necessaris".

Aymamí també ha afirmat que "no és un bon moment" per apujar els impostos però tampoc per "abaixar-los". Per aquest motiu, l'alcalde d'Igualada ha dit que "no comparteix" la decisió del Govern de reduir de forma "tan dràstica" l'impost de successions, ja que els diners que es recapten "són tan importants com per poder garantir nivells de qualitat en salut en un moment de crisi".

Jordi Aymamí, el candidat del PSC

Jordi Aymamí i Roca (Andorra, 1958) té estudis en psicologia i és des dels anys vuitanta el gerent d'Apinas, una associació que té l'objectiu de fomentar la recuperació i l'ensenyament dels nens i adolescents subdotats o amb discapacitats transitòries. Fa dotze anys seguits que és alcalde d'Igualada. Aymamí també va ser batlle del 1992 al 1995, després d'entrar al consistori a través d'una moció de censura.

Es declara un amant de la muntanya, i sempre que les obligacions com a alcalde li permeten, hi fa una escapada. A més, és soci del club excursionista UEC Anoia.