Marcel·lí Martorell (CiU) serà investit alcalde de Capellades dissabte. Els convergents mantindran una de les principals alcaldies de la comarca malgrat haver perdut un regidor, després que les altres tres forces del consistori -ERC, la CUP-Vila de Capellades i el PSC- no s'hagin posat d'acord a l'hora d'articular una alternativa. La federació nacionalista, però, sols disposa de cinc dels tretze regidors del consistori i es veurà obligat a buscar consensos en temes molt delicats, com el pla de sanejament i els projectes arqueològics del poble. Martorell espera, fins i tot, "integrar" en breu el PSC i/o Esquerra.

"No és la nostra intenció governar sols amb cinc regidors", assegura el futur alcalde, que admet que "hi ha una bona aproximació amb el PSC" i, en menor mesura, amb els republicans. Martorell considera que per "moltes raons, fa falta més estabilitat al ple de l'Ajuntament. Els grups que s'han presentat, en fer-ho, ho han fet perquè tenen la intenció de governar i no entendria que ho rebutgessin".

El convergent s'ha atansat a ERC i PSC, després que les altres forces no hagin pogut pactar fruit dels desacords entre els socialistes i la CUP. Amb tres regidors, respectivament, Esquerra i la CUP van arribar a un acord per desbancar CiU de l'alcaldia, que ha governat els darrers quatre anys amb Anna Maria Sánchez d'alcaldessa (i ara, número dos de CiU). Mancava un detall, que era o incloure els dos regidors del PSC al govern o que els socialistes votessin la mateixa opció que les esquerres al ple d'investidura.

El cap de llista de les CUP, Aleix Auber, explica que "ens hem reunit amb tothom i, des del principi, els havíem dit que volíem un bipartit amb ERC". Auber detalla que "descartàvem coalicions amb el PSC o CiU". Assolir el bipartit amb ERC a la investidura depenia del PSC i "no ho va voler".

Ara, després de dues assemblees amb els simpatitzants que han refermat les decisions preses, la CUP capelladina ha triat l'oposició. Auber espera "treballar des de l'oposició, des d'on s'ha fet molt aquests 4 anys. Hem proposat moltes coses". En tot cas, assegura que "en els grans projectes per al poble, com l'Abric Romaní i la Bassa, volem una entesa total".

ERC, que va ser al govern del 2003 al 2007, es queda sense recuperar, amb la fórmula del bipartit o d'un tripartit, la que va ser la seva principal alcaldia a la comarca. "La CUP no volia ni sentir a parlar de posar el PSC al govern", manifesten fonts d'ERC.

Per contra, el PSC, amb Ivan Sánchez, s'ha sentit més ben tractat per CiU. Els socialistes apostaven al principi "per un govern d'unitat". El desacord amb la CUP els acosta més cap a Marcel·lí Martorell, tot i que la llista de Sánchez, nova de trinca després de rellevar l'històric Josep Valls, entén que "ens hem de forjar i guanyar experiència".