Un estudi elaborat per investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) a l'Abric Romaní de Capelles (Anoia) ha demostrat que els neandertals eren capaços d'utilitzar el mateix espai de maneres molt diverses segons les seves necessitats. Un dels investigadors, Jordi Rossell, ha explicat a l'ACN que la recerca xoca amb les teories existents fins ara que afirmen que els neandertals "no són capaços d'organitzar l'espai" o que "ocupaven les coves com ho podia fer qualsevol altre carnívor". En aquest sentit, Rossell ha dit que la investigació demostra que els grups que habitaven a l'Abric Romaní "no sempre eren petits" i que eren "complexos".

L'estudi, que ha estat publicat per la revista 'Quaternary International', determina que a l'Abric Romaní hi ha hagut ocupacions molt senzilles en què el grup de neandertals utilitzava un sol fogar, fins a ocupacions molt complexes en què els neandertals feien servir diversos fogars de forma simultània.

Per arribar a aquesta conclusió, explica Rossell, s'han anat "encaixant" els ossos trencats de diferents restes de fauna, principalment de cavalls, cérvols, grans bòvids i rinoceronts, i s'ha observat que "hi ha moltes línies de connexió entre els fogars". Amb aquesta constatació, els investigadors han pogut determinar que els neandertals no sempre ocupaven els jaciments en petits grups sinó que també hi havia grups grans.

Rossell explica que al nivell d'excavació J ( de fa 50.000 anys) s'han trobat uns quaranta fogars "dels quals 15 o 20 mostraven connexions a través dels ossos". Amb aquestes troballes es constata que alguns grups de neandertals eren grans i no pas tots petits com es pensava fins ara.

Les troballes també qüestionen el pensament que els neandertals "sempre fan les activitats de manera repetitiva", expressa Rossell. Per l'investigador, fins ara s'ha relegat el neandertal "al mateix paper que qualsevol alter carnívor" i el que pretén aquesta investigació és demostrar que els neandertals "eren éssers amb una gran complexitat social", ha constat Rossell.

L'investigació de l'IPHES no queda tancada, ja que, com ha expressat Rossell, "falten peces al puzzle" perquè "s'han de trobar més connexions entre els fogars". Rossell ha afirmat que a partir d'aquí es pot estudiar si els neandertals es comportaven de la mateixa manera als jaciments d'arreu de Catalunya o bé si els neandertals de l'Abric Romaní tenien unes tradicions de comportament pròpies.