Els partits de l'oposició igualadina han lamentat la situació actual del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), on es preveu que es faci públic un ERO d'almenys 40 persones. Tant Jordi Riba (PSC) com Montserrat Mateu (ICV), que eren a l'anterior govern igualadí, alerten que els ajustos en personal i mitjans de l'ens que gestiona l'hospital de la ciutat tindran un efecte dràstic en la qualitat del servei. El nou govern (CiU-ERC), per la seva part, promet "diàleg i delicadesa".

Ahir, la gerent Olga Pané, que abandona al càrrec i ha comunicat als representants sindicals les mesures de què constaria l'ajust, va recollir les seves darreres pertinences. A més a més dels acomiadaments, l'hospital ha vist reduït el pressupost el 8,3 %, uns 4,5 milions d'euros. Ara, el Consell Rector, que es formarà dijous vinent amb els nous components d'Ajuntament i Generalitat, haurà de prendre les decisions sobre el que va proposar Pané i nomenar el nou gerent.

El govern, que fins la setmana vinent no serà dins el Consell Rector, quan podrà estudiar la situació, ha adoptat una posició de prudència i vetllarà per minimitzar els efectes. En canvi, des del PSC, Riba acusa la Generalitat d'haver reaccionat tard a l'hora de fer els nomenaments dels càrrecs "fins poc abans de les eleccions municipals, com si esperessin a veure qui sortiria". Opina que "s'ha especulat molt". El socialista pensa que el nou Ajuntament d'Igualada també s'hauria d'haver afanyat més a integrar el CSA.

Riba exigeix que es clarifiqui, "a part de les persones que resultaran acomiadades, que ja és molt greu, quins seran els peatges en la qualitat del servei". El portaveu del PSC a l'Ajuntament espera que es clarifiqui "quins serveis es deixaran de fer a l'Hospital d'Igualada, si es traslladaran a altres centres i fins a quin punt afectaran la qualitat de l'atenció". Està d'acord que "calien mesures, però sobretot s'havia d'evitar l'àmbit sanitari, hauria de ser el més protegit. Confio que es minimitzi l'abast de la retallada".

L'ecosocialista Montserrat Mateu, que era fins aquest mes al Consell Rector del CSA, explica que "vist el que està fent l'actual Govern, els comiats són coherents, en la seva línia", que "no comparteixo en absolut". La portaveu d'ICV parla de la "crònica d'una mort anunciada".

Mateu considera "horrorós" el que està passant i apunta al Govern de la Generalitat. Veu "una retallada que es tradueix en les despeses dels serveis per a les persones, mentre se suprimeix l'impost de successions". La dirigent veu una transició cap a una etapa on "els serveis públics seran només per als que no en puguin pagar altres".

El secretari de zona de la UGT, Francesc Rica, assegura que "no tenim encara la documentació", però les xifres (un ERO superior a les 40 persones) "creen molt de neguit". Ahir, personal de l'hospital assegurava que "fa mesos que sentim rumors. Ens van dir que esperéssim a les eleccions per saber alguna cosa. Ara, sense gerent, hem d'esperar una setmana més".