El projecte de rehabilitació de l'edifici de la Cotonera Igualadina, que preveia contenir l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, el Museu Nacional de la Premsa i un nou centre cívic, es queda sense una de les tres potes. L'operació, amb un cost estimat de set milions d'euros, ha estat descartada per la Generalitat. El fet que es cancel·li una de les seves tres funcions obre múltiples interrogants sobre el futur de la Cotonera. L'Ajuntament d'Igualada (CiU-ERC) i la Generalitat manifesten que la rehabilitació continua a l'agenda; altres veus, però, creuen que, sense l'Arxiu, el projecte queda tocat de mort.

Una d'aquestes opinions és la del director del projecte del Museu de la Premsa, Antoni Dalmau, que considera en perill tot el projecte. L'Arxiu s'havia d'ubicar a la planta baixa de l'edifici i a la inferior. Si no s'intervé per dotar d'usos aquesta superfície, què pot passar amb el Museu de la Premsa, que es faria als pisos superiors? Per a Dalmau, la decisió de la Generalitat té "importants conseqüències" sobre el projecte global de la Cotonera. D'una banda, cal repensar quin ús es dóna a les dues plantes que havia d'ocupar l'Arxiu, i d'altra banda queda en dubte "com es finançarà la rehabilitació de l'edifici" si no es té el suport de l'administració pública.

"El fet que la Generalitat es retiri té una conseqüència directa sobre la continuïtat i el futur del Museu, ja que falta el primer soci i un dels principals equipaments de l'edifici", assegura Dalmau, que tem que "es congeli tot indefinidament, no s'arregli la Cotonera ni es resolguin els problemes de l'Arxiu". El Museu, patrocinat per la Fundación Conde de Barcelona i centrat en La Vanguardia, "quedaria paralitzat".

Dalmau també afegeix que l'arxiu pot reubicar-se en un altre espai, però el Museu de la Premsa "tenia molt sentit" instal·lar-lo a la Cotonera, ja que la fàbrica pertany a la família Godó.

Un altre dels interrogants és què passarà amb el projecte de rehabilitació de la Cotonera, que tindria un cost de 20 milions d'euros. Com més temps passi, més greu serà el deteriorament de l'edifici i més car poder-lo condicionar. Tampoc no és clar si es crearà el centre cívic per al barri de Sant Agustí, que havia d'ocupar una de les plantes de l'edifici.

El president dels Amics del Rec, Manel Caro, considera que aturar la restauració de la Cotonera comportaria "perdre una oportunitat per dinamitzar el Rec", i afegeix que "és una llàstima que l'administració no inverteixi en la recuperació d'espais i permeti que els edificis es deteriorin".

L'igualadí Pere Pascual, professor d'Història de les Institucions Econòmiques, creu que és "urgent i convenient" rehabilitar l'edifici, i considera un fet "conjuntural, dins la tendència de les retallades", que s'aturi el projecte. Per a Pascual, "això no implica que el Museu no es pugui fer o que es pugui pactar per a més endavant el trasllat de l'Arxiu, que no deixa de ser necessari". Pascual proposa que es facin tasques de manteniment a l'edifici històric i es posposi la rehabilitació integral.

Maria Enrich, exregidora de Cultura d'Igualada, creu que el fet que s'aturi el trasllat de l'Arxiu Comarcal a la Cotonera tindrà un efecte negatiu sobre el projecte global. "Anàvem de bracet l'Ajuntament, la Fundació Conde de Barcelona i la Generalitat. Ara el projecte queda paralitzat i congelat, ja que ens falta un dels peus més importants", opina. "Fins ara tot encaixava a la perfecció", apunta, ja que era una eina per dinamitzar el barri, es cobria la necessitat d'ampliar l'Arxiu, l'edifici per al Museu pertanyia a la família Godó i s'havia aconseguit una subvenció neta del ministeri de Cultura.

Enrich considera que "des del moment que la Generalitat havia donat el sí, se suposava que hi havia una assignació pressupostària per rehabilitar la Cotonera". D'altra banda, si canvia un dels usos pensats per a l'edifici, caldrà refer el projecte. L'exresponsable de Cultura opina que l'espai de Cal Maco, on és l'Arxiu Comarcal, està "obsolet i sobresaturat", i que el Museu de la Premsa és un bon reclam de visites per a Igualada.

Cultura respon

Per la seva part, fonts del departament de Cultura consultades per Regió7 afirmen que "l'Arxiu no necessita una ubicació més gran de moment". Creuen que "no tenim el material desbordat i està bé on és". Com va dir dimecres Josep Miserachs, regidor de Promoció Cultural, "la inversió per portar l'Arxiu a la Cotonera és el triple que en un arxiu normal. No necessita una despesa tan gran". En canvi, asseguren que tenen previst els propers dies una reunió amb l'Ajuntament per parlar de la rehabilitació i quins usos es pot donar a les dues plantes on ja no hi anirà l'Arxiu.