"A l'Anoia, a Igualada, cargols són vinyales". Aquesta és la premissa amb què l'Ajuntament d'Òdena, amb el suport de la Generalitat i la Diputació, organitza la Fira de la Vinyala, el proper diumenge 27. La fira portarà deu establiments del Gremi d'Hostaleria perquè mostrin les seves diferents especialitats de com cuinar la varietat anoienca de cargols, les vinyales. Els restaurants posaran sobre la taula una recepta pròpia en base a vinyales, amb un tiquet de 6 euros per a diferents degustacions. És una fira inèdita a Catalunya, que promou un tipus de cargol força diferent del més conegut, el bover. La vinyala, coneguda a altres punts del país com cargol cristià o cargol jueu té una closca més gruixuda i amb l'espiral més baixa. El tinent d'alcalde odenenc, Pep Solé, vol que la trobada serveixi també per conèixer l'entorn de la població, així que "hi haurà una caminada popular de la vinyala, en què donarem a conèixer les barraques de pedra seca, relacionades amb el món de la vinya". El mateix dia es lliuraran els premis vinyala, peces de ferro forjat que es faran al matí.