El relleu a l'alcaldia de Vilanova del Camí previst per al 2013 es podria estroncar. Al municipi hi governa la coalició entre el PSC de l'alcalde Joan Vich i Vilanova Alternativa (VA) de Francisco Palacios, que el rellevaria el 2013. En un comunicat, el principal partit de l'oposició, Independientes por Vilanova (IPV) apunta que "segons la legislació vigent, en un govern en minoria és impossible un repartiment d'alcaldia". Els edils que tenen PSC i VA sols sumen 8 dels 17 necessaris. IPV afegeix que "si no troben un soci en dos anys, el relleu no es podria complir i l'alcalde seguiria sent Joan Vich".

L'argumentació de l'oposició és que "si Vich renuncia d'aquí a dos anys, la llei orgànica preveu que si no hi hagués majoria, és proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista que hagi obtingut major nombre de vots en les eleccions municipals". Així, ja que el PSC va ser el més votat -empatat però a quatre regidors amb VA- la vara d'alcalde recauria en la número dos del PSC, Vanessa González.

IPV afirma que "si Palacios pretén ser Alcalde tal com ha promès al seu grup, necessitarà un vot extra, d'algun dels grups de l'oposició". En aquest sentit, afegeixen que "cap grup de l'oposició es sacrificarà personal i electoralment per fer alcalde a Palacios, amb un programa 100 % del PSC".

Gabarró, la clau

La única solució possible seria que Francina Gabarró (ICV-EUiA), antiga sòcia del PSC al govern, votés a favor de Palacios o se sumés a la coalició actual per poder aconseguir els nou regidors necessaris per una majoria.

IPV mostra la seva sospita que "s'ha enganyat als ciutadans amb promeses de futur i canvis d'alcaldia sense garanties" i recorda que Palacios s'hauria pogut sumar a un pacte amb IPV-CiU que hauria garantit els nou regidors per formar govern.