Menys de dos mesos després que el Parlament aprovés la llei de l'Oficina Antifrau de Catalunya, el tripartit ha aprofitat la llei d'acompanyament dels pressupostos de 2009 -aprovada avui amb els vots de PSC, ERC i EUiA- per introduir un canvi a la llei.

"En cas que hi hagi implicats recursos pressupostaris de la Generalitat, s'informarà al conseller d'Economia, qui designarà a les persones d'aquest departament que han de col·laborar a l'equip d'investigació", diu el text denunciat per l'oposició.

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha acusat el govern català i el departament d'Economia en concret d'imposar que "l'investigat formi part de la investigació".

"El PSC pretén que res que afecti la Generalitat pugui ser investigat", ha denunciat Pujol, que s'ha preguntat per què no es permet a ajuntaments i universitats participar també en les investigacions.

La diputada de CiU Meritxell Ruiz ha qualificat d'"escàndol" la maniobra "potinera" del govern de la Generalitat per modificar "de la manera més vil" la llei de l'Oficina Antifrau, a través d'una esmena incorporada a la llei d'acompanyament.

Segons Ruiz, darrere del "nyap jurídic" que segons el seu parer representa l'esmena promoguda pel tripartit hi ha una voluntat de soscavar la "independència" de l'Oficina Antifrau.

També s'ha mostrat crítica la diputada del PP català Maria Àngels Olano, que ha acusat les forces del tripartit de "carregar-se la independència de l'Oficina Antifrau".

"Qui controla la bona gestió dels diners públics de Catalunya?", s'ha preguntat Olano.

De la seva banda, el portaveu de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's) al Parlament, José Domingo, ha acusat al tripartit d'haver "matat l'Oficina Antifrau" al concedir a la conselleria d'Economia el "privilegi" de participar en les investigacions que examinin recursos pressupostaris de la Generalitat.

Domingo ha recordat que C's va votar a favor de la llei de creació de l'Oficina Antifrau pensant que "seria independent, però mai no esperàvem aquest míssil", llançat "a traïció", que converteix la llei en un "frau".

Davant de les crítiques de l'oposició, el diputat del PSC Antoni Comín ha explicat que aquesta esmena simplement pretén recuperar la redacció inicial del projecte de llei que va elaborar el govern de la Generalitat, ja que en el debat parlamentari es va suprimir aquest punt per intentar sumar el suport de CiU i PP, però no hi va haver èxit.

Per a Comín, "és bo i necessari" que la conselleria d'Economia pugui participar a l'equip d'investigació, perquè el departament que dirigeix Antoni Castells "és el responsable de la Intervenció General, que té competències frontereres amb l'Oficina Antifrau", pel que és necessari coordinar els dos organismes perquè "no hi hagi dues investigacions paral·leles".

De la seva banda, la diputada d'ERC Patrícia Gomà ha remarcat que l'Oficina Antifrau "en cap cas perd la seva independència" i ha recordat que el departament d'Economia "no forma part de l'Oficina" sinó que només es preveu la seva "col·laboració".