Els operaris emprendran en primer lloc la restauració de la claraboia, de 16,6 metres de llarg i nou d'ample, que il·lumina el vestíbul, la porta del qual principal roman tancada des de fa setmanes. L'escala d'accés al Saló dels Passos Perduts de la primera planta es pot veure modificada per resoldre els problemes d'ubicació dels llocs de control i de seguretat.

La restauració del vestíbul i la claraboia formen part de la primera fase de les obres. Durant aquesta fase, que té un pressupost d'1,7 milions d'euros, s'instal·laran bastides entorn dels murs exteriors per evitar despreniments, i les lones que els cobriran estaran decorades amb una ampliació del dibuix original del Palau, "una exposició al mig del carrer", en paraules de la consellera.

La segona fase, amb 1,5 milions d'euros, servirà per restaurar les cobertes i garantir l'estanquitat de l'edifici, evitant així les humitats. A l'última fase, amb 3,6 milions d'euros, es rehabilitaran les façanes i les seves escultures, i alhora se solucionaran problemes com la il·luminació insuficient i el mal estat de les escales exteriors i de la vorera.

El Palau de Justicia de Barcelona va ser inaugurat l'11 de juny de 1908, després de 21 anys de construcció i, des d'aleshores, ha estat un testimoni silenciós de l'evolució i la transformació de la vida dels barcelonins. La seva rehabilitació, que està prevista que duri quatre anys i costi uns nou milions d'euros, permetrà tractar les diferents lesions i patologies de l'edifici, sobretot les fissures, esquerdes i humitats.

Està previst que les estances del Palau siguin adaptades per acollir, no abans de tres anys, els tres màxims òrgans judicials catalans: el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Fiscalia Superior de Catalunya i el futur Consell de la Justícia de Catalunya, que preveu crear l'Estatut.

Per a això, es traslladaran els Jutjats Penals i d'Instrucció a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet, es demolirà l'edifici dels anys 60 que ocupa actualment al mateix passeig Lluís Companys i es construirà una nova seu per a l'Audiència Provincial.