Fernández ha anat més enllà i ha assegurat que Mas 'no està a l'alçada' de les seves responsabilitats. Segons ell, una 'CiU d'alçada' hagués pactat els Pressupostos Generals de l'Estat i, en aquest sentit, ha culpat el líder convergent de negar-se a 'donar un cop de mà' per donar estabilitat econòmica al país. El socialista també l'ha criticat per anunciar que l'acord no complirà amb l'Estatut quan el president de la Generalitat, José Montilla, està treballant per aconseguir 'un bon acord'.

'Té molt clar que vol un bon acord que compleixi l'Estatut i que acabi amb el desastrós que el 2001 van propiciar Mas i Aznar', ha assegurat Fernández en declaracions a Catalunya Informació fent referència a la 'voluntat' de Montilla de tancar un acord sobre el nou finançament.

Segons el socialista, aquest cap de setmana ha estat l'inici d'una 'recta final' per tancar l'acord. No obstant això, ha anunciat que Montilla no donarà suport a un mal d'acord 'que no sigui bo per Catalunya ni abans ni després del 31 de desembre'. Fernández ha afirmat que 'fer un mal acord és fàcil' i que ja podria estar firmat a hores d'ara.

Preguntat per les declaracions que va fer el viceprimer secretari del PSC i portaveu del partit, Miquel Iceta, en què va assegurar que les relacions amb el PSOE canviaran si no s'arriba a un acord, Fernández no ha volgut concretar sobre aquest possible punt d'inflexió.

Segons ell, no és moment de 'parlar en un escenari negatiu' ni de què decidirà el PSC si l'1 de gener no s'ha tancat l'acord. Fernández ha dit que cal 'treballar amb tots els esforços' per aconseguir tancar-lo. El socialista s'ha mostrat esperançat de què el Govern i l'Estat es posaran d'acord, tot i que ha dit que no pot tenir-ne la certesa.