De la seva banda, el també diputat de CiU Antoni Castellà ha denunciat l'incompliment del termini previst per arribar a un acord en matèria de finançament, el que, segons la seva opinió, evidència que el líder de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, "humilia" al president català, José Montilla, i, "el que és més greu", que aquest "es deixa humiliar".

Per a CiU, el nou model de finançament presentat avui pel Ministeri d'Economia "no s'acosta en absolut a l'Estatut" a l'incomplir diversos punts d'aquesta llei orgànica, com els articles en els quals parla de bilateralitat, d'impostos, del consorci tributari, de lleialtat institucional o de reducció del dèficit fiscal.

"Amb aquest document estem donant passos enrere (...). Tenim la sensació que estem més lluny de l'aplicació de l'Estatut avui que ahir", ha subratllat Francesc Homs.

Els diputats nacionalistes han criticat especialment que el socialista Miquel Iceta felicités ahir a Montilla pels èxits assolits en matèria de finançament quan el document presentat avui pel ministre econòmic, Pedro Solbes, "és qualsevol cosa menys un acord".

Castellà ha exigit al PSC "que rectifiqui" i deixi de "mentir tan alegrement" quan la nova proposta "no s'acosta per a res a l'Estatut".

"A més, una vegada més s'ha incomplert un termini que va posar sobre la taula el president Montilla", ha puntualitzat el diputat.

Castellà, que ha lamentat que el Govern "humiliï" d'aquesta manera a Montilla i que aquest "es deixi humiliar", s'ha mostrat expectant per veure quina serà la reacció del PSC després de conèixer aquesta segona proposta de finançament.

"Hauran d'exercir l'amenaça de reformular la seva relació amb el PSOE, com van dir que farien si no hi havia acord sobre finançament aquest any", ha recordat Antoni Castellà.

Els diputats de CiU han apel·lat al PSC a que en el pròxim ple extraordinari que celebri el Parlament "es torni a la unitat catalana" i els socialistes catalans rebutgin la proposta del Govern i exigeixin a l'Executiu central "que compleixi" perquè Catalunya tingui un finançament "just".

I és que, tal com ha subratllat Homs, "a dia d'avui estem més lluny d'aplicar l'Estatut" que quan es va presentar l'anterior proposta financera, el mes de juliol passat.